157. SVERIGES TRADITIONER SKALL AVVECKLAS


157. SVERIGES TRADITIONER SKALL AVVECKLAS
av Jan Ivarson, 2014-09-05.

Sverige bör förändras kulturellt och traditionerna slopas. Först då uppnås jämlikhet och frihet, anser en av de som valt att flytta hit från ett annat land. Hans tankar delas av ledningen för ett stort bolag.

I en artikel i Dagens Nyheter får en invandrad kulturarbetare ge uttryck för hur han tycker Sverige bör förändras. De som vill slå vakt om våra traditioner har svårt att få komma till tals.

– Traditioner är rasistiska partiers ideologiska bas, menar kulturarbetaren och fortsätter:
– En stat bör vara sekulär inte bara i religiös mening utan även fri från ideologier och traditioner.

Kulturarbetaren kommer egentligen inte med något nytt utan beskriver bara i klartext vad som pågått under många år. Däremot befäster han intrycket att tidningars kulturredaktioner mer ägnar sig åt politik än åt kultur.

Mobiloperatören Tre är inne på samma linje. Enligt vad företagets VD lär ha sagt till Svenska Dagbladet, bör bolagets anställda få rätt att arbeta på julafton och i stället ha en annan helgdag för att t. ex. fira den muslimska högtiden Eid al-Fitr. Det hela skall ordnas inom ramen för kollektivavtal.
Det brukar kosta att ligga i framkant och vem vet vad kunderna tycker? Kanske kommer VD:n få anledning att ändra bolagets namn till Tredjedelen. Med denna välmenta tanke, kan man fundera över hur framtidens almanackor kommer att se ut i ett mångkulturellt land.

På Käringön lär för många år sedan en av öns kraftfulla präster ha utökat helgdagarna. Öns invånare skulle fira hans egna högtidsdagar, som den dag då han prästvigdes. Med denna förebild vill jag föreslå, att kyrkoårets Heliga Trefaldighets Dag byts till Enfaldens Dag! Detta till åminnelse av den Enfaldige Ullenhag som gav bort välfärden, därför han menade att det var lönsamt, under en tid då landet drabbats av en svår oförnuftspandemi.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.