434. BOCKEN SOM TRÄDGÅRDSMÄSTARE


434. BOCKEN SOM TRÄDGÅRDSMÄSTARE
av Jan Ivarson, 2016-03-20.

Mannen som körde ekonomin mot botten i Sveriges tredje största stad, Malmö, uttalar sig om vinster i vården i egenskap av regeringens utredare!
– Det håller inte med vinster i vården. Det är viktigare med välfärden än företagens vinster, säger regeringens utredare Ilmar Reepalu.

Missbruk har förekommit i privat vård men det inträffar i alla branscher. Se på den kommunala ekonomin i Malmö, som trots miljardunderskott inte får rubriker i media. Malmö är konkursmässigt sedan Reepalu lagt grunden. Malmö kommun behöver miljarder i stöd från andra kommuner.

Här lyser vinster med sin frånvaro och visar hur politikerstyrd drift drabbar skattebetalarna i verksamhet som inte kan avbrytas med konkurs. Malmö är landets tredje största kommun. Tänk om Göteborg, Stockholm och Umeå går samma väg?

Det må finnas olika åsikter om hur vård skall bedrivas, men även de som är mot privat verksamhet bör ifrågasätta om Reepalu är rätt person att ge regeringen råd.
Det är som att sätta bocken till trädgårdsmästare eller att ge Refaat El-Sayed regeringens uppdrag om hur läkemedelsindustrin böra utvecklas.
Läkemedel är ju en del av vården. Den bör med Reepalus syn rimligen även drivas utan vinstintresse, utan som Malmö kommun med sikte på långvariga underskott.

För yngre läsare skall sägas, att Refaat El-Sayed hade storstilade planer i läkemedelsbranschen. Han hade rätt bakgrund som invandrare från Egypten. Han omtalades som Årets Svensk i SVT Rapport 1985.

El-Sayed sa sig vara doktor och attraherade privat kapital till sitt blufföretag för framställning av läkemedel. Hans påstådda doktorshatt imponerade till en början på Volvos tidigare VD Pehr G. Gyllenhammar.

Doktorshatten visade sig vara en bluff. Den omsjöngs i en revy av imitatören Bosse Parnevik:

– Refaat, hur är det fatt Refaat, är det fatt att du inte har nån hatt, Refaat?

Reepalu har inte bluffat om akademisk utbildning men resultatet av Malmös ekonomi är i klass med El-Sayeds läkemedelsfabrik, med den skillnaden att Refaats verksamhet kunde avslutas.
El-Sayed drabbade privata investerare med konkurs, medan skattebetalarna får dras med kostnader för Reepalus projekt under oöverskådlig framtid.

Malmös politikerstyrda ekonomi kostar skattebetalarna årliga miljarder. Övervinster i vården framstår i jämförelse med Malmös underskott som små engångsbelopp. Malmö spenderar det man anser behövs.
Finansiering sker med skatt från den egna och andra kommuners skattebetalare. Därför går Malmö inte i konkurs, så länge andra kan bidra.

Skattetillskotten blir inga rubriker i media. De går ju till områden som omfattar rätt värdegrund.
I näringslivet skulle liknande kallas systematisk misskötsel och ledningen skulle bytas ut. Det är omöjligt i politiken när en majoritet är bidragstagare. De sågar inte av den gren de sitter på.

Media är vanligen på politikernas sida.
Få ställer frågor om varför just delar av vård som Kommunals medlemmar kan klara av, skall utföras i monopol.
Än färre frågar varför före detta kommunalrådet i kommunen med landets största underskott, valts till regeringens expert för att utreda hur vården skall bedrivas.

För regeringen är det viktigare att ge ett före detta kommunalråd uppdrag, än att anlita en kvalificerad person från näringslivet, med risk att utredningen landar i andra slutsatser.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/433-restaurangnaringen-behover-tidsenlig-alkohollag/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/435-det-ar-inte-acceptabelt/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.