108. DELAD PENSION FÖR RÄTTVISA ÅT KVINNOR


108. DELAD PENSION FÖR RÄTTVISA ÅT KVINNOR
av Jan Ivarson, 2014-04-26.

Våra pensioner diskuteras i media och många inser att ju yngre man är, ju sämre blir pensionen. Eftersom vi lever längre, måste vi arbeta längre eller öka inbetalningarna under arbetslivet. Ett tredje alternativ är pyramidspelsprincipen, med ständigt ökande befolkning som betalar till pensionskassorna med inkomster av arbete. Ökad befolkning medför ökad belastning på miljön och anses i andra sammanhang inte som en uthållig metod.

Pensionssystemet liknar allt mer ett pyramidspel som kräver årligen ökat antal skattebetalare för att gå ihop. Tyvärr har de senaste årtiondenas ökade befolkning troligen bidragit med begränsade inbetalningar till kassorna.

Förbundsordförande för (M) Bohuslän, Carin Ramneskär, pekade i en artikel i Bohusläningen på att många kvinnor inte arbetar heltid och därför får låg pension. Ramneskär rekommenderar särskilt kvinnor att ta reda på hur pensionen blir. Kunskap är bra men ger ingen högre pension. Ett annat råd hon ger är att kvinnor bör nyttja sin rätt att få del av sin makes premiepension – med risk för splittring i familjen (min anmärkning). Här finns en fråga för Kristdemokraterna. Med delad pension för gifta par skulle äktenskapet stärkas. Det bör vara i KD:s intresse. Politiker talar för inkvoteringar i olika yrken men få av dem vill opereras av en inkvoterad kirurg. Däremot tycker man att det är okay för styrelseuppdrag i våra största bolag.

Lagstiftning om delad pension helt eller delvis för makar, är ett förslag om man vill stärka kvinnors ställning och är en lämplig fråga inför kommande riksdagsval.

Jan Ivarson

3 thoughts on “108. DELAD PENSION FÖR RÄTTVISA ÅT KVINNOR

  • Hej Jan!

   Ja, vem vet?
   Vad jag dock VET, är att information ger större kunskap!
   Varje krönika här på Honesty4u är ett eget litet betydelsefullt kunskapskorn, som förhoppningsvis en dag växer upp och blir ett stort kraftigt kunskapsträd.

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

 1. Jag tycker det var ett mycket tänkvärt förslag värt att pröva.
  Och KD passar bra att driva denna fråga.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.