477. MEDBORGARLÖN – SYMPTOM PÅ VÄLFÄRDSSJUKA


477. MEDBORGARLÖN – SYMPTOM PÅ VÄLFÄRDSSJUKA
av Jan Ivarson, 2016-07-26.

I SR P1 diskuterades medborgarlön. Några tyckte det var bra, andra orealistiskt. En lön om 8 000 kr/månad nämndes och jag antar att det inte var skattepliktig inkomst. Det är ungefär som många nu har kvar i lön eller pension efter skatt. Medborgarlönen skulle utgå till alla, unga som gamla, friska som sjuka, var tanken.

En kvinna med engagemang i Fi menade att man måste utgå från att alla vill göra rätt för sig. Det kan ifrågasättas. De flesta skulle vilja få ut mesta möjliga. Indirekt bekräftade Fi-kvinnan det, för hon menade att en medborgarlön skulle möjliggöra att arbeta mindre för att få mer tid till annat och att det är en fråga om vilket samhälle vi vill ha. Mindre arbete innebär mindre skatt. Troligen såg hon bara till fördelarna och inte till finansieringen.

En annan kvinna menade att medborgarlön är en omöjlig tanke. Om några skall leva på medborgarlön måste den betalas av de som arbetar med ännu högre skatt. Det som inte sas till förslagets fördel, är att en medborgarlön inte innebär enbart ökade kostnader. Den medför att kostnader för a-kassa och sjukersättning kan slopas eller minskas. Men ökad skatt för de som arbetar kommer medborgarlön att medföra. Det är de arbetande som betalar medborgarlönen, så utan många som arbetar är tanken omöjlig.

Då det gäller personer utan egen försörjning är vi redan där, men deras ersättning har andra namn. De utgörs av bostadsbidrag, försörjningsstöd och särskilda ersättningar som sammantaget ligger i nivå med lågavlönade heltidsarbetande personer. Så varför skulle folk med låg inkomst bry sig om att gå till jobben om de får lika mycket i medborgarlön. Det är stort problem redan nu.

Tanken med medborgarlön är tecken på flummiga vänstertankar utan realism. De har kunnat växa fram i ett samhälle där bidragen redan är i nivå med mångas löner.
Med nuvarande utveckling kommer vi istället få diskutera sänkta bidrag, i motsats till medborgarlön.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/476-hogskattelandet-behover-skattebidrag/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/478-brist-inom-vard-och-polis-tecken-pa-kollaps/

2 tankar på “477. MEDBORGARLÖN – SYMPTOM PÅ VÄLFÄRDSSJUKA

  1. Under våran tid i arbetslivet tillbringar vi 18% av tiden på arbetet. Resten (82%) är tid som vi bestämmer över själva. De där 18% under 40 verksamma år verkar betungande för många.

    • ARBETET TAR STOR DEL AV VÅR VAKNA TID

      Året har 8.760 h.
      Man bör sova 7 x 365 = 2.555 h.
      Vaken tid är då 8.760 – 2.555 = 6.205 h.

      Vi arbetar ca 2.000 h per år. Till det bör man lägga 2 h för lunch och resor kopplade till arbetet. Då är man borta från hemmet p g a arbete ca 2.500 h.

      2.500/6.205 x 100 är ca 40 % av vår vakna tid som vi lägger på heltidsarbete om vi inte tar delar av det med oss hem.

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.