679. SVENSK ÄLDREVÅRD I BYRÅKRATIN


679. SVENSK ÄLDREVÅRD I BYRÅKRATIN
av Jan Ivarson, 2019-01-04.

En bekant till mig är god man för en dement åldrad person som bor på ett kommunalt särskilt boende, i en annan kommun än där jag bor. Den gode mannen sköter sin klients ekonomi. Uppdraget innebär bl. a. att se till att räkningar betalas.
Klientens räkningar sänds till klientens bostad som är äldreboendet.
Där är det omsättning på personalen och många dementa att hålla reda på. Därför inträffar det att brev till klienten inte sänds vidare till gode mannen.

För en tid sedan när gode mannen påföljande dag skulle åka på en utlandsresa, kom ett brev från kronofogden om att den demente inte betalat en räkning. Gode mannen kontaktade kronofogdemyndigheten samma dag men det hjälpte föga. Den obetalda räkningen om cirka 100 kr hade blivit en skuld för den demente på närmare 1 000 kronor. Den gode mannen hann betala beloppet innan utlandsresan.

Det inträffade får mig tänka att landet, som utropat sig till humanitär stormakt, på många områden saknar sunt förnuft för den egna befolkningen. Ingen misskund ges ens för gamla som mist förståndet.

Flera regeringar har hittills inte lyckats få bukt med medellösa bilmålvakter.
De är inte mer medellösa än att de äger många bilar. De har stora skulder utan att bilarna tas i beslag. Problemet har varit känt i årtionden utan effektiva åtgärder, medan en dement hamnar hos kronofogden efter några veckor.

Vad händer om en faktura förkommer på posten och varför drabbas inte huvudmannen för det särskilda boendet som varit försumlig? Förväntas gode mannen väcka talan mot kommunen för att skydda sin klient?

Utöver detta tänker jag på att jag avsett sluta skriva insändare. Vet inte om jag lyckas bättre med det, än regeringen med bilmålvakterna. Låt oss hoppas på ett Gott Nytt År, särskilt för de gamla som inte kan tala för sig.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/678-golfklubbar-tappar-medlemmar/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/680-hur-politiker-loser-problem/

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.