210. I REKLAMENS VÄRLD


210. I REKLAMENS VÄRLD
av Jan Ivarson, 2014-12-22.

På reklamkanaler i TV kan man se inslag för nya produkter, som tittarna skall övertygas om att köpa. Det är en viktig del av vårt samhälle för att hålla uppe sysselsättningen och BNP. TV-reklam är förstås övervakad, så det är inte tillåtet att bluffa. Däremot behöver reklaminslagen inte berätta hela sanningen.

Ett vanligt trick för att slippa tala om vad det kostar att teckna avtal om nya TV-kanaler, är att de erbjuds gratis tittande en viss tid.
– Beställ nu så får du sex månader gratis!
Vad det kostar sedan under kanske årslångt avtal, får man inte veta av reklaminslaget.

En annan företeelse som skulle ansetts oetisk under förra århundradet, är att kränga varor på avbetalning. Visst förekom det även förr i tiden men då gällde det investeringar och dyra varor som hus och bilar. Nu är det vanligt att en vara som kostar mer än 99 kronor erbjuds på avbetalning.

Budskapet kan vara;
– Betala bekvämt på 24 månader.

En annan version är;
– Endast 99 kr/månad, men man får inte lätt veta under hur många månader det gäller och vad slutpriset blir.

Inte konstigt att ungdomar förleds att ta SMS-lån. Fast det är ett omodernt namn. Många har ju iPhone och då bör det heta Meddelandelån. Vet inte hur det heter i andra fabrikat?

När jag handlade, letade jag efter smörgåskex. Då upptäckte jag en sort som beskrevs som Utvalda Kex. I mitt inre såg jag ett löpande band med damer i vita rockar och mössor som valde ut kexen.
– Ej, ej, Utvalt, ej, Utvalt, ej o.s.v.

Funderade sedan på vad det blir av de ej utvalda kexen.
De kastas väl inte när vi har fattiga barn?
Säljs de kanske som Prima Kex i en billigare förpackning?
Kanske går de till malning och säljs som ströbröd under rubriken Ströbröd av Utvald Råvara. Det skulle ju vara sant, för även de malda kexen är ju också utvalda.

Nej, så är det nog inte, tänkte jag i plötslig klarsyn. Kexfabrikens marknadsförare menar nog att alla kex är utvalda. Kexen görs enligt ett recept som man valt ut, liksom för alla andra kex.
Det är också ett sätt att tala sanning.

Jan Ivarson

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.