594. REFLEKTIONER EFTER TRE DYGN PÅ SJUKHUSET


594. REFLEKTIONER EFTER TRE DYGN PÅ SJUKHUSET
av Gun Svahn, 2017-10-04.

Häromveckan fick jag besöka akutsjukvården för första gången i mitt liv. Jag hade inga förutfattade meningar om svensk sjukvård – mer än det jag läst om i media.

Det bemötande jag fick både på Käpplunda jourmottagning, akuten på sjukhuset i Skövde, operations- och kirurgisk akutvårdsavdelning har fått mig att reflektera över hur dessa varma, omtänksamma och hänsynsfulla kvinnor (96 procent), samt de män (4 procent som förvisso hade samma utmärkta bemötande) klarar av att ständigt arbeta i motvind?

Ökat vårdbehov men färre sängplatser
Vi blir fler och fler – och äldre och äldre, vilket borde innebära att antalet sängplatser ökade i stället för som nu minskade! Att ha sängplatser som inte kan utnyttjas på grund av personalbrist är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.
Det sägs ju att vi har en ekonomi i balans, hög tillväxt, samt ladorna fulla.
Vad händer när vi hamnar i en lågkonjunktur, ska dessa stackars läkare då tvingas skicka hem patienter från akuten, trots deras behov av vård och även tvingas skicka hem patienter i förtid, trots att de borde ha vårdats på sjukhus flera dagar efter en operation?

Bantningen av vårdplatser sker i allt snabbare takt, trots upprepade protester från en enad yrkeskår. Sedan i slutet av 1990-talet har svensk sjukvård blivit av med nära
10 000 vårdplatser!

– Det handlar inte om någon naturkatastrof – utan om en fullständig ignorans, säger Märit Halmin, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset i Stockholm i en artikel i Svenska Dagbladet.

Sjuk prioritering inom sjukvården
Borde inte Regering och Riksdag prioritera att sjukvården, vilken vi alla är beroende av förr eller senare i livet – får de resurser som krävs för att vi ska kunna erbjuda alla – i hela landet – en kvalitativ vård.
Vad jag känner till finns det inget annat land i Europa som skickar gravida kvinnor till ett annat land när de ska föda sitt barn, vilket måste upplevas som både omänskligt och grymt för alla inblandade.

I de flesta framgångsrika företag inom privata näringslivet, vet företagsledare att ”personalen är företagets viktigaste tillgång” – när ska staten/landstingen inse att detta bör gälla även inom offentlig sektor – vi måste börja betala skäliga löner inom vården om vi ska få dessa ”änglar” att stanna kvar på våra vårdinrättningar – och få flera att välja att utbilda sig inom vårdyrkena.

Ett sätt att få fler att utbilda sig till sjuksköterskor kanske vore att låta undersköterskor utbilda sig med bibehållen lön!

Ett sätt att avlasta akutavdelningarna på sjukhusen skulle kunna vara att alla som behöver akutvård först vänder sig till en jourläkarmottagning. Där görs en första bedömning och du får en remiss till akuten om läkaren bedömer att du har behov av sjukhusvård! (Detta gäller naturligtvis inte hjärtinfarkter, strokepatienter eller allvarliga olyckshändelser).

All politik är en fråga om prioritering och då borde sjukvården ha en mycket högre plats på prioriteringslistan. Listan på vad som skulle kunna strykas från listan kan göras mycket lång:

Höghastighetståg för runt 300 miljarder bör strykas omgående! Miljarder på att införa storregioner bör omprövas och istället bör makten över resurserna läggas så nära dem som har att utföra vård och omsorg, samt alla de andra yrkeskategorier som också har som sin uppgift att stödja och hjälpa oss när vi behöver det som mest – läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden, poliser, ambulanspersonal och brandmän.

Gun Svahn

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/593-ovilja-att-lagfora-invandrare-forandrar-rattsuppfattningen/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/595-funderingar-om-stordrift-i-restaurangbranschen/

 

4 tankar på “594. REFLEKTIONER EFTER TRE DYGN PÅ SJUKHUSET

  1. Hennes krönikör är mycket bra och stämmer på alla område. Att dra ner sjukvården är ju helt mot vad dom i regeringen säger efter som våra nya flyktingar är 160,000 så måste dom öka bemaningen och sängplatserna det säger sig sjäv eller? Vänliga Hälsningar Lena Ahlbin P,S hoppas du mår bra nu ❤

  2. Bra skrivet
    Kan tillägga:
    Alla kärnuppdrag samhället har går på knäna. Alla.
    Allt mest pga massinvadringen och felprioriteringar och sanslösa upphandlingar. (Korruption)
    Pengar slösas i massor.
    Upphandlingarna för leverantörer ör katastrofala.
    De binder sig til en leverantör som tar hutlöst betalt för enklaste utrustning.(Landsting tex en 99kr lampa får de betala 20.000kr för. PER STYCK.
    Mycket folk går till akuten istället för vårdcentralen vilket belastar akutmottagningarna något oerhört i onödan..
    Vårdcentralerna har många okunniga läkare eftersom Sverige som ENDA EU-land godtar lärarutbildning genomförd utanför EU.

    Ja. Se till att tågen som finns fungerar,går i tid,inte blir inställda, istället för att bygga mer som inte kommer att fungera

  3. En mycket välskriven, klok och trevlig krönika från Gun Svahn, som gör sin debut som krönikör här på Honesty4u!
    Skriv några rader och tala om vad du som läsare tycker om hennes krönika. Feedback är viktigt för en krönikör!
    Välkommen i vårt glada gäng Gun!

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.