504. STORSKALIG BROTTSLIGHET BELÖNAS


504. STORSKALIG BROTTSLIGHET BELÖNAS
av Jan Ivarson, 2016-10-23.

– Småbrott kan bestraffas, medan det som sker storskaligt kan fortgå år efter år.
– Den som inte betalar trängselskatt i tid får betala en procentuell hög straffavgift, men ännu har det varit omöjligt att sätta stopp för målvakter med bilar som är belastade med mängder av trafikförseelser.
Hur svårt kan det vara att samla in bilar som har i övrigt medellösa ägare med mängder av trafikförseelser och pressa bilarna till paket för återvinning?

Samhället har istället överlåtit åt utanförskapsområdenas ungdomar att med bilbränning reducera fordonsparken. Verksamheten kan pågå utan resolut ingripande och drabbar främst privatpersoner.
Skötsamma bilägare får betala för misslyckad migrationspolitik med brända bilar via högre försäkringspremier. Det gör kopplingen mellan orsak och kostnad otydlig.
Det är svårt att tro, att regeringar skulle förbli lika passiva att ta i tu med bilister om de försökte undgå att betala trängselskatt eller avstå från att åtala en lärare som bryskt tillrättavisat en stökig elev.

I Sverige har det utvecklats en kultur, att se mildare på brott som är invandrarrelaterade. Den inställningen har genomsyrat regering och myndigheter och media.
Ett tydligt exempel, åtminstone för västsvenskar, är att Radio Väst de senaste veckorna haft dagliga inslag om knivdådet i en skola i Trollhättan men inget om det som inträffade på IKEA. I det första fallet var förövaren svensk och offren invandrare medan det omvända var fallet för dådet i IKEA.

Småföretag är rökta om de inte betalar in moms i tid. Däremot har det länge varit känt att stora belopp undandragits beskattning genom att föras ut ur landet. Det tog många år innan åtgärder vidtogs.
En förklaring är att det krävdes överenskommelser med andra länder. Dröjsmålet låg inte enbart hos svenska myndigheter, men erbjudande om en mjuk övergång var tydlig.
Motsvarande syn är otänkbar för löntagare som försöker komma undan skatt. De som gömt undan stora belopp utomlands fick åtalseftergift om de frivilligt återförde pengarna för svensk beskattning.
Stora belopp och kända personer behandlas på ett sätt, småfolk på ett annat.

Sett i perspektivet av statens syn på de som gömt miljoner kronor utomlands, är det naturligt att världens mest naiva land erbjuder återvändande terrorister av utländsk börd förtur till bostad, skuldavskrivning och i praktiken livstids försörjning.
Regeringen motiverar sin inställning med att det är bästa sättet att återföra missledda individer till ett bättre liv. Det bör i så fall gälla alla som dömts för tunga brott.

Många anser att personer som lämnat landet för att delta i terrorhandlingar utomlands, antingen bör sättas i fängelse om de återvänder eller helst inte tillåtas återvända.
Mjuk hantering av terrorister skapar dubbelmoral som skulle lett till spaltmeter i vänstermedia om förslaget lagts fram från högerhåll. Åtalseftergift och bidrag till personer som våldfört sig utomlands, medan de som begått brott inom landet bestraffas.
Det här svårt att tänka sig tydligare exempel på främlingsfientlighet och grumlig värdegrund.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens anmodan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/503-hostsaga/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/505-felaktigt-pastaende-sett-fran-olika-hall/

1 thought on “504. STORSKALIG BROTTSLIGHET BELÖNAS

  1. En förträfflig analys och framställning av dagens situation. Skrämmande diskriminering av den egna befolkningen. Sverige är unikt som gör så.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.