730. KRONANS MINSKADE VÄRDE


730. KRONANS MINSKADE VÄRDE
av Jan Ivarson, 2019-08-10.

Under året har svenska kronkursen hittills tappat drygt 6 procent av sitt värde mot dollarn. Det är bara den turkiska valutan som tappat mer. En viktig förklaring är riksbankens politik för låg ränta men det finns fler förklaringar. Höjd ränta får konsekvenser i ett land med många skuldsatta, så riksbanken har svåra val.

Kommuner ligger illa till. De har bland annat lånat i utländska valutor, så skulden ökar ju mindre värd kronan blir. Över hälften av kommunernas lån på sammanlagt 640 miljarder kronor ligger hos Kommuninvest, där delägarna är solidariskt ansvariga för återbetalningen. En skuldfri kommun kan således få betala för en annan. Kronans tappade värde av 6 % har ökat skulden med miljardbelopp.

Utländska iakttagare som The Economist menar, att den svenska välfärden är hotad av alla arbetslösa utrikes födda och fler är i antågande. Konsekvenserna berättar svenska media sällan om. Under innevarande år beräknas över 100 kommuner gå med förlust.

Situationen i kommunerna har i hög grad orsakats av regeringens anvisade invandrare. Dessa ges förtur på bostadsmarknaden och tränger undan svenskar så att deras bopriser stiger. Återställning av kommunernas ekonomier måste ske med kännbara nerdragningar i välfärden och med skattehöjningar.

Svenska kommuner kan inte gå i konkurs men de kan ställa in betalningarna! Då upphör leveranser till kommunen och kollapsen är ett faktum. Kommuner i riskzonen kommer få betala i förskott för varor och tjänster.
Man kan spekulera i hur staten ingriper i en sådan situation och hur public service och media kommer beskriva det de tidigare utmålat som lönsamma investeringar för framtiden.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: 729. DE MISSFÖRSTÅDDA FÄSTINGARNA

Nästa krönika:

1 tanke på “730. KRONANS MINSKADE VÄRDE

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.