378. LÅT OSS SLIPPA POLITISKT FÖRFALL I BOSEKTORN


378. LÅT OSS SLIPPA POLITISKT FÖRFALL I BOSEKTORN
av Jan Ivarson, 2015-12-24.

Nyligen lät en politiker undslippa sig i TV1, att bostadslösa skall få bygga sina egna hus. Som tur är lade hon till – om det är möjligt? Tanken är inte ny för många har byggt själva. Ofta har de varit personer med kunskap om byggande. En del har varit byggarbetare som arbetat åt sig själva på sin fritid. Om folk från andra länder skall bygga i Sverige blir det med kunskaper från länder de kommit från.

Tanken må vara god, men redan reportern frågade om det kan fungera och svaret blev ungefär: Vi har ju byggreglerna. De skall gälla och det kommer kommunerna att se till. Men då är det ingen nyhet för alla får bygga som följer reglerna.

Kommuner kontrollerar inte. Byggherren svarar för att reglerna följs. Där jag bor har kommunens folk inte ens tid att kolla om husen har rätt mått och byggts på rätt plats. De hinner bara ta bra betalt för det. Förslaget visar avståndet mellan de som styr och de som producerar. Förmodligen kommer vi i praktiken få se generösare undantag från svenska byggkrav för nysvenskar och myndigheterna kommer skylla på tidsbrist och se mellan fingrarna för att slippa kritik i media.

Jag ser fram mot nysvenskars finansiering och fastighetsdeklarationer. De som har bluffat om sin identitet upplever det knappast viktigt att beskriva kök, våtrum och annat som ger poäng för framtida fastighetsavgift och förmögenhet.

Amatörer kan medverka till att montera ihop en liten stuga av byggelement under sakkunnig ledning, ungefär som för bokhyllan Billy. VVS och El kräver fackkunskap och auktorisation för att bli säkert. Husen bör ha torpavgrund för att undvika eventuella brister i höjdsättning och dränering.
– Vad är dränering, undrar kanske de som byggt på torr sand i sitt förra land.

Vi behöver förenklade byggregler, men hus bör även i framtiden byggas av yrkeskunniga. Annars får vi kåkstäder. De är inte långt borta med nuvarande befolkningsökning. Blivande husägare kan få fullt jobb med att städa, köra avfall till miljöstation och vakta material på arbetsplatsen hela dygnet så inget försvinner till svarta marknaden.

Krav på förenklade regler och undantag hörs allt mer. Undantag leder till intellektuellt förfall med legalisering av improviserat och regelmässigt byggande, framtvingat av migrationspolitiken. Byggregler bör generellt förenklas. Tal om små modulhus förkommer. Små hus blir billigare än stora men även små hus måste byggas säkert och lagenligt.

Små fristående hus kallas baracker i folkmun. Svenskar kan vara kritiska till USA men imponeras av deras språk och kultur. Nu avslutas många reklaminslag i TV med en slogan på amerikanska.

Kanske får vi snart se TV-reklam för ett bolag som uppmanar oss
– Build your own Barack Obama!

Jan Ivarson
Politiskt obunden

1 tanke på “378. LÅT OSS SLIPPA POLITISKT FÖRFALL I BOSEKTORN

  1. Jan Ivarsson
    En bra krönika som tyvärr kan bli en realitet det är ju en kvinna som har ställt förslaget som oftast går hem i kvinnliga politikers feministrörelse!
    Att det finns folk i vårt land som bara har ett mål att plundra och bedraga och våra så kallade politiker fortsätter att vara aningslösa som vanligt.
    Detta fall är redan känt, men ingen ingriper utan han är den invandrade nigerianen som har blivit miljonär på kvinnors omsorg, att visst ska han få pengar?? Det kan du läsa om hur bedrägeriet gick till! https://hantisverige.wordpress

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.