268. VI BEHÖVER NYA LUFTSKATTER


268. VI BEHÖVER NYA LUFTSKATTER
Tankar i tiden om hur vi kan åstadkomma renare luft och bättre miljö.
av Jan Ivarson, 2015-04-05.

Regeringen vill av miljöskäl införa ny beskattning av tekniska produkter som kylskåp, spisar, datorer och liknande. Skatten är tänkt att baseras på produkternas vikt och kommer därmed slå hårdare ju tyngre material som används.
Nya varuskatter bör för att bli mer kompletta, även omfatta beskattning av luft.

Ett område som är förbisett ur skattesynpunkt är utnyttjande av luft. All mänsklig verksamhet utgör miljöbelastningar som bör begränsas. Luft är en resurs som människor försmutsar. Det är lätt att inse att om vi kan minska produktion och sysselsättning, kommer det att vara bra för miljön.

Färre fabriker innebär mindre rök ur skorstenar och färre personer behöver belasta miljön med resor till och från arbetet. Försörjningsstöd kan betalas ut miljövänligt på nätet utan omvägar via miljöförstörande företag med giriga ägare.

Vi behöver ny beskattning för utnyttjande av luft. Den kan utformas dels personrelaterad, dels apparatrelaterad. Tiden är nu den rätta för regeringen och dess kollektivanslutna opposition, att införa nya luftskatter för bättre miljö och ökat stöd till mångkulturen.
Personrelaterad luftskatt
Personrelaterad luftskatt betalas med utgångspunkt från personnumren. Varje människa bidrar till utsläpp av koldioxid. Därför är det moraliskt rätt med en humanbaserad beskattning, om vi med gott samvete skall kunna kritisera kors utsläpp av koldioxid.

Vi kan förvänta oss en debatt om en luftskatt skall vara lika hög för kvinnor som för män. En feministisk regering som ännu domineras av kristna riksdagsledamöter, bör rimligen förorda lika skatt för könen, med en enhetlig henskatt. I takt med att det blir fler i regeringen med andra religioner är det inte osannolikt att vi i framtiden får se högre luftbeskattning av män.

För att främja integration bör nysvenskar undantas från luftskatt under en tid. Hur lång tid skattebefrielsen skall vara är svår att inledningsvis bestämma, beroende på utvecklingen av luftens kvalitet. Här måste vi under en tid även se till den krassa verkligheten för landets behov av arbetskraft och entreprenörer.

Förbudet mot ålfiske utmed bohuskusten (not 1) kan visa hur undantag från luftskatt kan utformas. Av hänsyn till ålarnas utsatta läge, har regeringen utifrån en förnuftig princip, infört fiskeförbud så länge det ser ut att behövas. Yrkesfiskare påstår att regeringen underlättat för deras planering med att förklara, att fiskeförbudet kan behövas under en tid av fem till tvåhundra år. Senare lär längsta tiden ha begränsats till för yrkesfiskarna förmånligare högst 80 år.

Stora mängder av små-ålar som är på väg från Sverige till atlanten fiskas upp vid Storbritanniens kuster som inte har ålfiskeförbud. Andra länder med extrema uppfattningar, bör se Sverige som föredöme då det gäller invandring och ålfiske och snarast anpassa sig till vår politik.
Apparatrelaterad luftskatt
Personbeskattning är inte tillräcklig eftersom luftkonsumtionen varierar kraftigt i befolkningen. Några förbrukar luft enbart för andhämtning medan andra omsätter stora luftflöden i sin verksamhet med fläktar i bostäder och arbetslokaler.

En statlig utredning måste tillsättas för att analysera var stora luftomsättningar förekommer och hur beskattningen skall utformas.

Två metoder är tänkbara. En är skatt baserad på lokalernas volym. Den är lätt att införa men är trubbig, då lika stora lokaler kan ha olika stor luftomsättning. Mer rättvis är luftskatt på fläktar. Alltså en skatt utöver regeringens påtänkta skatt på varor utifrån deras vikt. Då en fläkts kapacitet varierar beroende av kanalernas motstånd, bör skatten sättas efter flödet för friblåsande fläktar.

Självdragsanläggningar i byggnader för kyrkor, moskéer, samlingslokaler för politiska möten och lokaler för vissa föreningar med rätt värdegrund, bör efter ansökan kunna medges undantag från luftbeskattning.

______
Not 1: Hör vad fiskaren Bobo Royson säger om regeringens begränsning av ålfiske, i ett inslag från Radio Öckerö på http://www.radioockero.se/?q=skargarden%2F201504. Klicka på ljudfilen Skärgårdarnas Riksförbund. Inslaget om ålfiske börjar 15:30 in i programmet.

Jan Ivarson
politiskt oberoende

2 tankar på “268. VI BEHÖVER NYA LUFTSKATTER

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.