476. HÖGSKATTELANDET BEHÖVER SKATTEBIDRAG


476. HÖGSKATTELANDET BEHÖVER SKATTEBIDRAG
av Jan Ivarson, 2016-07-23.

Regeringar av olika kulörer har under åren uppfunnit diverse skatter och bidrag för att stimulera olika verksamheter, som för att få män att vara hemma med små barn och för att spara energi.
Förutom att vissa villkor måste uppfyllas, gäller principen om att vara först till kvarnen för att få mala, det vill säga få del av bidraget som bara räcker till för några.
I Sverige ses det inte som tillräckligt orättvist att bara några får sådana bidrag, inte ens om mottagarna har god ekonomi och fattiga saknar förutsättning att få del av bidragen. Det krävs ju lite i plånboken för att köpa varor och tjänster även med bidrag, vilket grämer många. Som bekant har man ändan bak.

Inkomstskatt är en av svenskarnas mest betungande utgifter.
För heltidsarbetande i låglöneyrken går mer än halva arbetsgivarens lönekostnad till skatt. Grovt sett går 60 % av lönekostnaden till skatt, ca 30 % i kommunalskatt och ungefär lika mycket till arbetsgivaravgift, något för invandrade entreprenörer att besinna.

Politiker har fått införa undantag som ROT och RUT och ge bidrag till diverse energibesparande åtgärder, som för solelpaneler. Om några år kommer panelerna att beskattas. Redan nu har begränsningar i skattelättnad införts för bostadsområden med gemensam solplanläggning, där en del med låga inkomster bor.

Regeringen har problem med att finansiera integrationen. Därför behövs nya initiativ för att stimulera migrationsbranschen och få fler svenskar att gilla politiken. Det skulle kunna ske med ett nytt skattebidrag, SBSI – Skattebidrag för Stärkande av Integrationen.

De som trovärdigt kan bidra med arbete för integration skall kunna ansöka om SBSI-bidrag. Till att börja med kan regeringen avsätta en miljard kronor och senare mer efter Migrationsverkets utvärdering.

För att kvalificera sig till bidrag skall sökande kunna styrka underlättande av invandring eller integration, genom

– uthyrning av bostad eller lokal till invandrare

– arbete i förening eller företag som främjar inflyttning till kommunen

– arbete med invandrare i språkkafé eller grupp för undervisning

– med anställning av invandrare som har lönebidrag (invandrare som anställs utan statlig lönesubvention berättigar ej till SBSI)

Bidraget kan till en början bli en skattereduktion med 3 % av inkomstskatten, dock högst 10 000 kr.

Förslaget kan förstås utformas på lite olika sätt men bör vinna gillande inom de flesta partier. Det är tillräckligt stolligt och ligger i tiden.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/475-v-vill-kopa-roster-med-pengar-for-valstand/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/477-medborgarlon-symptom-pa-valfardssjuka/

2 tankar på “476. HÖGSKATTELANDET BEHÖVER SKATTEBIDRAG

 1. Håller med dig helt och hållet Rose-Marie Hagberg.
  Är så trött på dessa bidragsturister så jag kan spy.

 2. Tack för den här informationen. Jag är så trött på att allt ska gå till alla invandrare som inte har gjort någonting för vårat land.
  Det ska inte vara så att allt ska gynna invandrarna som för övrigt skulle vara så berikat för Sverige och Sveriges ekonomi. Det enda som har blivit med det här, är att vi har ökad hemlöshet, ökat antal fattigpensionärer som ligger under normen, ökat våld av alla slag.
  Och det kommer kosta ännu mer och Regeringen ska bara ha högre löner samtidigt som alla asylsökande kostar samhället mer pengar. Det ha blivit ett mardrömmens land istället för ett underbart fridfullt land som Sverige en gång var.
  Det här är så sinnessjukt att hälften vore nog.
  Vårt vackra land är på väg att bli ett minne blott..

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.