524. U.P.A. – BOLAGSFORM FÖR POLITISKA PARTIER?


524. U.P.A. – BOLAGSFORM FÖR POLITISKA PARTIER?
av Jan Ivarson, 2017-01-18.

Förr i tiden bildades föreningar vars namn följdes av bokstäverna u. p. a. Bokstäverna står för ”utan personligt ansvar” och var något av föreningarnas motsvarighet till aktiebolag.
Nya sådana firmor tillkommer inte, men gamla får leva kvar.

Jag är medlem i en fiskehamnsförening u. p. a. Yrkesfisket har upphört, stränderna kring hamnen och lucktomter i samhället har belagts med strandskydd.
Småbåtsvarvet har begränsat sin verksamhet. Det har inte råd ordna med reningsanläggning för bottentvätt. Båtägare får nu köra sina småbåtar till sina tomter där de själva tvättar båtarna och sedan köra dem till varvet.

I praktiken uppträder politiska partier som upa-firmor. Där tas välmenande beslut, som de om småbåtar, utan att någon har personligt ansvar. Fel vill man ogärna vidgå. Politiken behöver utvecklas, säger man istället. Ärlighet kräver att Anna Kinberg Batra (M) faktiskt vidgått fel som ledde till århundradets största politiska haveri. Det var för grovt att smygrevidera!

Ett annat exempel ur dagens politik finns inom centerpartiet. För inte länge sedan ville partiet fylla landets glesbygder med miljoner invandrare. De skulle ge nya jobb försökte man övertyga om, trots att just glesbygd är glesbygd för att det saknas arbetstillfällen.
Dessa blir det inte fler av genom att öka antal arbetssökande med låg kompetens. Sådant behöver man dock inte ta hänsyn till, när man inte har personligt ansvar.
I ett bolag hade man fått sparken för sådan dumhet. Trots detta går det bra för centern nu. Väljare glömmer fort och ser mer till hur partiledaren ser ut än vad hon företräder.

I Göteborgs Postens nätupplaga den 7 jan. 2017 skriver Staffan Danielson (C) en bra debattartikel ”Vi kan omöjligen ge asyl till alla som vill ta sig hit”.

http://www.gp.se/nyheter/debatt/vi-kan-omöjligen-ge-asyl-till-alla-som-vill-ta-sig-hit-1.4096421

Det är så självklart att det inte skulle behöva skrivas, men nu är det i Sverige! Där har förnuft länge varit politisk bristvara. Det är ju bara något år sedan centern ville ha miljoner invandrare.

Låt oss hoppas Danielsson (C) följer upp med en artikel ”Det blir omöjligt att utvisa alla asylsökande i Sverige”. För sådana åtgärder saknas både resurser och politisk vilja med politiska partier vars namn har dolt suffix u. p. a.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens anmodan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/523-makaronihovdingen/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/525-gemensam-vardegrund-pahitt-for-statsanstallda/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.