702. ELKOSTNADEN SKENAR I DEN HUMANITÄRA STORMAKTEN


702. ELKOSTNADEN SKENAR I DEN HUMANITÄRA STORMAKTEN
av Jan Ivarson, 2019-04-29.

Under de tre första månaderna år 2019 har jag förbrukat 3455 kWh.
Elräkningarna under den tiden uppgår till 11108 kronor.

Det betyder att jag hittills har betalat 3,22 kr/kWh. I det ingår lyxen att jag abonnerar på 20 A istället för 16. Priset är inte humanitärt, det är politisk konfiskation.
Politiken framställs lögnaktigt som grön skatteväxling.
Ungefär som man en gång påstod att migrationen var lönsam. Skatteväxling betyder att andra skatter sänks i motsvarande grad, lämpligen för de som drabbas av höjningar. Skatteväxlingsivrarna kan inte visa upp vilka skatter som sänks i motsvarande grad. Pengarna går till andra än de som drabbas av höjningarna.

Min årsförbrukningen är prognostiserad till ca 12 000 kWh. Med samma pris per kWh för hela året blir årskostnaden ca 38 580 kr/år. Det skall betalas med skattad pension, flera månadslöner för många. Humanitärt för vem?

Svenska politiker har i miljöns namn höjt elpriset till över 3 kronor per kilowattimme. Alla kommer inte kunna betala. Vi riskerar få folk i upplopp på gatorna som låter vrede gå ut över affärer. Några kanske tvingas stänga. Det har redan skett på grund av skadegörelse och rån.

I min ungdom vill jag minnas att man betalade fast avgift och energiavgift. Nu betalar vi både fast och rörlig avgift enbart för att få tillgång till el. Därutöver betalar vi för elkostnaden, med skatt och moms på skatten.

För flera år sedan skrev jag om den förväntade kostnadsutvecklingen. På grund av vindkraftens utbyggnad behövde stamnätet och dess styrsystem byggas ut för miljardkostnader. I ”mina sidor” från elbolaget står det att elpriset är ca 40 öre/ kWh men i verkligheten är det 322. Skatten är högre än energipriset.

Nu ser vi resultatet av bl. a. vindkraftens kostnader och beskattningar i miljöns namn. De drabbar svårast alla med låga inkomster. Man kan befara att många kommer få sin elförsörjning avstängd i framtiden, orsakad av oförnuftig energipolitik för extrema miljökrav med liten verkan.

Vindkraft fungerar bara ibland. Därför får man investera två gånger (!) i sol och vindkraft för att få el då det inte blåser eller solen inte lyser. Alla förstår att det skulle kosta landet multum om bilparken och andra apparater skulle fördubblas, för att de man helst vill använda bara fungerar ibland.

Politiker håller på att tvinga svenskarna återgå till självhushåll på elmarknaden med solpaneler på taken. Jag vill inte ta risk och besvär att installera solpaneler. Kan överväga att hyra ut mitt tak för solpaneler till en storfräsare på elmarknaden, med det är de nog inte intresserade av.
I så fall vill jag ha hyra med fast avgift och för producerad el.

Politiker och storbolagen vill att småfolket skall ta besväret och riskerna. Till dessa vi får räkna framtida beskattning av panelerna. De höjer ju husens värde kommer man anföra. Hus kan ju inte flyttas brukar politiker säga som vill höja fastighetsbeskattningen. Då hyror kommer på tal vill samma politiker att vi måste bygga billigare.

Vad blir nästa bransch politikerna ger sig på? Kanske vill de att alla skall stoppa korv hemma, så vi inte behöver åka bil till stormarknaderna så ofta.

Elkostnaderna för nysvenskar saknar betydelse för den ingår i försörjningsstödet. Därför behövs hög energiskatt för dem som betalar med egen lön. Politiker kan komma föreslå att personer som vistas illegalt i landet skall få el för 50 kronor av humanitära och säkerhetsskäl, så de slipper tjuvkoppla med de risker det medför.

Elproduktionen i Sverige blir mer inhuman med tiden och drabbar de svaga hårdast. De som drivit på detta är främst socialistiska partier och dit räknas miljöpartiet. De blir inte nöjda förrän alla inkomster går till skatter.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: 701. KONSEKVENSER AV FOLKÖKNING I SVERIGE

Nästa krönika: 703. SKV – SVENSKA KVALITETSSÄKRINGSVERKET

3 thoughts on “702. ELKOSTNADEN SKENAR I DEN HUMANITÄRA STORMAKTEN

 1. Mycket bra och relevant artikel. Ser i framtiden stora minnestavlor med tusentals namn på människor som skattades till döds.

 2. JAG ÄR NU 78 ÅR OCH HAR SAMMA PENSION SOM NÄR JAG VAR 65 ÅR
  medan avgifterna har ökat varje år. Min fru är ett år yngre. Som tur är har vi privata pensionsförsäkringar. Vi har bergvärme och eldar åtta kubikmeter ved per år så länge vi orkar med. Annars blir elräkningen betydligt högre. Vi har enkla vanor och reser lite. Vi lägger våra inkomster på hälsosam mat och på vårt boende som vi skapat tillsammans. Där vill vi bo så länge hälsan tillåter. Det krävdes nästan tio år av planering och överklagande innan vi fick bygglov för vårt hus för snart 20 år sedan. Det är anpassat för äldre. Vi hade pengar för att bygga bl. a. genom beskattat arv, men vi har inga höga pensioner.

  Vårt hus har (o)lyckan ligga nära havet i Bohuslän med havsutsikt och har därför hög fastighetsavgift. Vi som bor här bävar för vad som kan tänkas hända med fastighetskatten. Hus går ju inte att flytta har politikerna kommit på. Vi tvingas årligen betala hög skatt för att rika storstadsmänniskor vill betala mycket för våra hus. Det har vi ingen glädje av när vi bor i husen. Låneinstitut uppmanar sådana som vi, att belåna huset och resa upp pengarna. Ett hus i närheten är till salu för tio miljoner kronor.

  Eftersom jag har låg lånekostnad blir min hyra inte lägre om jag flyttar till ett mindre nybyggt hus med sämre läge och det är ont om hyresrätter. Vårt hus kostade ca fyra milj. kr att bygga och vi hade marken. Vi vill inte bli utjagade från vår bostad av skatter och avgifter. Vårt hus kan sannolikt endast bli fritidshus, för här finns inga arbetstillfällen för de som har råd att köpa det.

  Se på skraplottvinnare. De vill resa upp pengarna utomlands, inte bygga ut sin stuga. Politiken driver kapital utomlands och jagar bort vanliga löntagare från kusten och andra attraktiva lägen.
  En svenskvänlig regering bör göra tvärt om, gynna konsumtion i landet. De klagar på höga boendekostander. De kan sänka dem med att ta bort fastighetsavgiften.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.