501. VI FÅR DET VI BETALAR FÖR


 

501. VI FÅR DET VI BETALAR FÖR
av Jan Ivarson, 2016-10-07.

I min hemkommun skrev en politiker i Kommunistiska Partiet (KP), att det är beklagligt att höjda arvoden gick igenom men inte flitpengar till funktionshindrade.

(KP)-politikern och jag står långt från varandra politiskt men det hindrar inte att vi kan ha närliggande åsikter i vissa frågor. Det är tragiskt när de som redan har det svårt, inte får den hjälp de flesta tycker är rimligt. Där är vi överens.

Orsaken är bristande resurser. Till det kommer svårigheter med tid och ersättning för fritidspolitiker att sätta sig in alla frågor. Vi får det vi betalar för. Kommunpolitiker är kraftigt underbetalda. Jag tänker i första hand inte på de med del- och heltidsuppdrag, utan på alla fritidspolitiker som bara uppbär arvode för möten och för förlorad arbetsinkomst.
Inläsning av handlingar, besök i verksamheter, utvärdering och analys av tjänstemännens utredningar får i hög grad ske obetalt. Det allra värsta är inte utebliven ersättning utan brist på tid efter ordinarie arbete.

Då jag var med i fullmäktige vill jag minnas jag fick cirka 500 kr för ett möte. Alla möten med partiet för att diskutera frågor om till exempel nämndernas utgifter och visioner för framtiden, fick ske på obetald fritid. Därför är det i hög grad pensionärer som tar uppdrag och som tack får de läsa om gubbvälde.

Anledning till den ekonomiskt ansträngda situationen är att samhällets pengar har styrts till andra områden, som vi i Sverige är oförmögna att tala om på ett sansat sätt. Tänk om försvaret under ett par år skulle få öka från cirka 45 till cirka 250 miljarder kronor och det samhällsekonomiskt skulle beskrivas som vinst på lite sikt.
Tänk så många arbeten som skulle skapas i och kring försvaret, skulle det kunna heta i media. Den situationen befinner landet sig i. Därför kommer vi få vänja oss vid många nerdragningar i välfärden.

Till detta kommer att politiker med beslutsställning motsvarande ett bolags ledning, i många fall saknar utbildning och erfarenhet för den verksamhet de skall leda. Det är inte ovanligt att politiker på nya poster säger;
– Det skall bli intressant att lära sig!

Den lärdomen tar i många fall minst en valperiod och sätter spår i verksamheten.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens anmodan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/500-tomma-rum-kostar/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/502-orsaker-fa-vill-tala-om/

1 thought on “501. VI FÅR DET VI BETALAR FÖR

 1. Redaktören har i mejl till mig ifrågasätt om vi får det vi betalar för.
  Det är en berättigad fråga. Min rubrik borde varit ”Vi får i bästa fall det vi betalar för”.

  Då det gäller skattefinansierade tjänster blir det allt vanligare att innehållet i tjänsten tunnas ut. En annan vanlig kvalitetsnedsättande faktor är lång väntetid. Vi har i dagarna hört om ett barn med hjärtfel som fått sin operation inställd fyra gånger.

  Folk i farten med goda löner litar inte på samhällets vård. De har försett sig med privat sjukförsäkring, inte sällan betald av arbetsgivaren.

  Offentliga badhus har blivit osäkra platser för flickor att vistas i. Unga kvinnor utsätts för trakasserier. Senaste tilltaget är smygfilmning av kvinnor i omklädningsrummen. Nu skall tryggheten ökas säger man i TV. Det är på tiden. Annars får kvinnor kanske löneförhandla om utökning av den privata friskvården så att den även omfattar säkra badhus med säkra transporter för besöken.

  I en kommun uppmanas skolelever att inte gå ensamma. Det är exempel på hur svenskar tvingas integreras för att anpassa sig till nya förutsättningar som införts.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.