144. CENTERNS ÖNSKELISTA FÖR BOSTÄDER


144. CENTERNS ÖNSKELISTA FÖR BOSTÄDER
av Jan Ivarson, 2014-08-06.

Centerpartister hade nyligen en artikel i en provinstidning i vilken de beskrev ett antal goda tankar om nya bostäder. Tyvärr var det var mest en önskelista.

Låt oss se på (C)s önskningar.

”Med en politik där det skapas jobb behöver det också finnas tillgång till bostäder…”

Befolkningen ser ut att öka mer än det skapas jobb. Under många år har bostadsbyggandet varit mindre än befolkningsökningen. Underskott kan vi se även i andra branscher som i vården. (C)s förslag om förenklad och framför allt snabbare planprocesser är bra.

Branschen vill inte ha bidrag skriver (C). Det är rätt. I stället måste samhället garantera en växande befolkning bostadsbidrag och försörjningsstöd. Det ger inga goda signaler till bolag att bygga för kunder som inte själva kan betala. Bolagen kan ifrågasätta samhällets uthållighet och vill inte riskera sociala problem som länge varit en följd av befolkningsökningen. (C) driver politik för fler personer i landet med låg betalförmåga.

Bostäder för äldre och studenter behövs men få sådana styrs fram i detaljplaner. Energieffektiva hus ökar mer i kostnad än vad som motsvaras av minskad energiförbrukning. I andra branscher skulle det anses olönsamt. Lågenergihus höjer bokostnaderna. Inkomster efter skatt har blivit så låga för många, att de inte kan betala hyran av egen kraft.

Jan Ivarson

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.