496. SAMLAD BEBYGGELSE I DET NYA SVERIGE


496. SAMLAD BEBYGGELSE I DET NYA SVERIGE
av Jan Ivarson, 2016-09-19
.

På stadsbyggnadskontoren talar man om glesbygd och samlad bebyggelse.
Då jag läste geografi på 1950-talet, fick vi lära oss landets landskap och län. Landskapen var en gammal struktur redan då som ersatts med län, men likväl fick vi lära oss alla landskapens städer och andra större samhällen. Den indelningen står sig än idag med den skillnaden, att få av dagens elever kan så mycket om dem.
Tv-kanalernas väderrapporter utgår alltjämt från landskapsindelningen. Den står sig medan länsgränser ändras ibland, så att varje skolkull riskerar få olika lärdom om länsgränserna. Då är landskapen bra att hålla fast vid.

Svenska språket borde vi även hålla fast vid men det håller på att bytas ut. Svenskar i arbetslivet måste behärska engelska i sina workshops. I landets grundskolor talas över 100 andra så kallade hemspråk, som regeringen tror att de kommunala skolornas lärare skall behärska.

I förra århundradet fanns det samlad bebyggelse i fallande skala av storlek och betydelse
– städer

– köpingar

– municipalsamhällen

Lägre ner på skalan fanns kyrkbyar och andra orter som i folkmun kallades hålor.

I det nya Sverige har städer formellt avskaffats som organisation med enstaka undantag för de största. I folkmun kallas nu alla orter för stad om den har bensinstation, butik för dagligvaror och eget postnummer.

Vi har också fått en ny typ av samhällen – utanförskapsområden.
Dessa skiljer sig från annan samlad bebyggelse, genom att de har egna oskrivna lagar baserade på andra värderingar, egen rättsskipning och delvis annat utbud av varor och tjänster.
Dessa områden befinner sig i tillväxt. De förväntas av våra politiker skapa nya arbeten för att säkra välfärd och pensioner.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

PS. OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan. Det är trevligt för krönikören med lite feedback. DS.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/495-metro-och-migrationen/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/497-vilja-ha-det-som-inte-far-finnas/

1 tanke på “496. SAMLAD BEBYGGELSE I DET NYA SVERIGE

  1. Bra iakttagelse, Jan Ivarsson. Så är det. Bort med allt gammalt och av hävd invant, glöm det helst helt, och in med nytt och främmande för att blanda upp till en färgglad och mångkulturell röra, där ingen grupp känner sig hemmahörande. 😦

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.