683. MAT FÖR OHÅLLBAR UTVECKLING


683. MAT FÖR OHÅLLBAR UTVECKLING
av Jan Ivarson, 2019-02-02.

TV4 har morgonprogram med matlagning.
Den kvinnliga kocken säger att hon inte äter rött kött. Det är i linje med dagens politiskt korrekta trend. Hon visar upp en rad läckra rätter lagade på grönsaker. Råvarorna är rimligen importerade till Sverige, där det vintertid inte går att odla utomhus. Svenska grönsaker vintertid är en lyxkonsumtion som bara kan tillgodoses i begränsad omfattning från uppvärmda växthus. De används delvis för prydnadsväxter.

Kött av gris, ko, får, fjäderfä och fisk har utgjort stor andel av nordbors föda, för att de är tillgängliga i landet på vintern. Det var därför våra förfäder levde av lutfisk, surströmming, insaltat kött och fisk. Det var därför de konserverade frukt, kött och ägg. Det var därför man slaktade grisar till jul.

Vi kan inte odla vindruvor och avokado på Norrlands gräsmarker, men de lämpar sig bra för betande kor, medan kameler passar bättre i öknar. Kor ger mjölkprodukter och kött.
I början av förra århundradet hade vi fler kor. De underlättade livsmedelsförsörjningen under krigstiders avspärrning. Nu blir det matbrist när elförsörjningen upphör. Då kan vi inte kan handla i mörka varuhus och frysarna tinar.
Nu vill djur- och miljövänner avveckla kor för miljöns skull och samtidigt öka befolkningen med människor som inte är anpassade för nordisk livsstil.

Svenskar uppmanas leva på importerade grönsaker – så länge det finns något att köpa och vi har något att betala med. Det kallas för hållbar utveckling tills verkligheten sätter stopp. Då vänder politiker sina kappor och Tv-kockar kommer laga andra rätter anpassade för en mer verklighetsanpassad tidsanda.

Skall vi i fortsättningen kunna leva på ökad mängd importerade livsmedel, bör befolkningen begränsas. Vi måste med högteknologiska produkter skapa stor köpkraft för att kunna konkurrera om jordens grönsaker.
Utvecklingen i skolan, BNP per capita och kronans värde ser tyvärr inte ut att gå åt det hållet.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/682-kvinnor-far-acceptera-otrygghet-eller-agera-politiskt/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/684-ord-kritiseras-men-jamforelse-med-nazism-ar-gangbart/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.