413. OMVÄNDA LANDET


413. OMVÄNDA LANDET
av Jan Ivarson, 2016-02-12.

Länge fick vi veta att det inte fanns någon gräns för alla som ville komma till Sverige. Nu har regeringen infört bättre gränskontroll men den är fortfarande otillräcklig. En bit på vägen tycker många, andra inte, men omvänt är det.

Politiker har övertygat om att landet behövde invandring av arbetskraft. Nu har vi hela områden med arbetslösa. De har inte rätt utbildning heter det nu. Det hade politikerna ingen aning om tidigare.
Därför skall vi öppna våra plånböcker så att de som inte kan anställas kan leva bra och bli fler. Kanske kan en större del av invandrarnas barn bli anställbara. Lite omvänt mot vad vi först skulle tro på.

Vi har stora barnbarn i London. Då de gick i skola hade de skoluniform. På universitetet gällde det att vara välklädd med kavaj och slips och ren skjorta vare dag.
Kan det vara så, att välklädda elever känner sig mer betydelsefulla och får ökad motivation att studera? Kanske har kläderna bidragit till mastersexamen.

I Sverige är det friare. I ett mindre barnbarns klass kröp en svåranpassad elev omkring på golvet mellan bänkarna och skrek könsord och svordomar.
Experter ansåg det är bäst att sådana barn får vistas med andra mer normala. Om det påverkar hela klassens studieresultat är ingen fråga för missanpassade barns psykologer och ingen lärare vågar ha synpunkter på frågor i pedagogikens utkanter.

Bland normala elever har en del mössor på lektionerna. Luva eller keps med bakåtvänd skärm tillhör svensk skolmundering. Mitt barnbarn har helst en tröja med bild på motorcykel som han kör på fritiden. Slips har han bara sett på sin morfar på födelsedagar.
Hur det är med studiemotivationen vet jag inte, men hans förmåga att hantera spel på iPad tyder på begåvning. Så tänker jag att många kan lyckas utan hög utbildning.
Jag minns historiken om fröken som träffade en gammal elev som var dålig i matematik.

– Hur kommer det sig att det går så bra för dig?
– Jo, jag köper in för en krona styck och säljer för två. Den procenten lever jag bra på.

Bland folk som framträder i TV, är det numera vanligt med ledig klädsel. De flesta har skjorta som är uppknäppt i halsen.
På skjortan kan män ha tröja eller kavaj. Få män bär slips, i sig ett onödigt plagg.
Därför är det konstigt att en del män har tagit efter kvinnors mode med ett ännu mer onödigt plagg inomhus. De bär stora schalar kring halsen som om de just kommit in från en bitande snöstorm.
Nästan alla kvinnor showar upp (engelska uttryck imponerar) med halsduk inomhus, men numera går färre kvinnor chict omkring med stövlar i varma kontorslokaler.

Jag har inget mot ledig klädsel som kan vara snygg, men förvånas över att just de som kan förväntas uppträda så, bär kostym med väst, slips och välpressad skjorta.
De är nästan alltid idrottscoacher eller representerar idrottsförbund. De vill nog jämställa sig med storbolagens chefer som alltid bär kostym.
På bilder ser de ut som om de tagit på sig kostymen innan de svalnat av efter att kommit från duschen.

Så har det blivit i omvända landet.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

PS. OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan. Det är trevligt för krönikören med lite feedback. DS.

Föregående krönika:  https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/412-sverige-extremism-rasism-sd-och-egna-varderingar/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/414-medeltida-vagavgift-aterinford/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.