104. Slopade pensionsavdrag gynnar mångfald


104. Slopade pensionsavdrag gynnar mångfald
av Jan Ivarson, 2014-04-15.

– Tjänstepension spelar stor roll för vad man har att leva på som pensionär, kunde vi läsa i en bra artikel av Tomas Carlsson på Collectum i tidningen Bohusläningen.

En del som söker jobb tänker inte på att ta reda på vilka pensionsförmåner som erbjuds. De som söker högre tjänster är i allmänhet mer medvetna om pensionens betydelse och ser arbetsgivarens pensionsavsättningar som en viktig del av lönen. Vi läser om det ibland då en hög tjänsteman avsätts eller pensioneras.

Företagare har möjlighet att göra skatteavdrag för en del av lönen som avstås för pension. Anställda har hittills haft möjlighet göra avdrag för ett mindre belopp men den rätten skall slopas. Det är sju partier eniga om trots att svenskars pensioner håller på att bli sämst i västvärlden. De som börjar sitt arbetsliv nu riskerar får så lite som 40 % i pension av sin slutlön i statlig pension. För att förbättra pensionen rekommenderas svenskar arbeta längre upp i åldrarna.

Slopad avdragsrätt för privata pensionsavsättningar ger fackföreningarna totalt inflytande över tilläggspensionerna. Det gillar både alliansen och vänsteroppositionen. Det ökar trycket på de som sympatiserar med (SD). Fackligt inflytande utestänger (SD) och minskar främlingsfientligheten menar de.

Om det kommer fram att en anställd är medlem i (SD) kan denne likt i forna östblocket uteslutas ur facket och bli av med både tilläggspension och anställning. De flesta partier är därför överens om att slopad avdragsrätt gynnar mångfald och är demokratiskt och jämlikt. Andra anser den nya ordningen missgynnar låg- och medelinkomsttagare som fråntas möjligheten att själva avsätta lön för sin pension. Skälet är att regeringen har skriande behov av inkomstbeskattning.

Jan Ivarson

5 tankar på “104. Slopade pensionsavdrag gynnar mångfald

  1. Japp Pensionärerna är den spargrisen som håller på att tömmas…..det som gör mig skadeglad är att ju yngre man är desto sämre kommer man att få det på gamla dar…..rörande inkomstbeskattning så är ”Skälet är att regeringen har skriande behov av inkomstbeskattning…” självförvållat. Jobbskatteavdraget som inte halta och lytta a.k.a. sjuka och sjukpensionärer och de på A-kassa och vanliga pensionärer får ger staten ungefär 80 Miljarder mindre…….jämfört med om skatterna var lika för alla…..så man har skapat ”grupp mot grupp” osv….freudianskt så det märks…naturligtvis har man berikat en stor grupp(majoritet) mellan en mindre grupp brandskattas successivt så situationen är värre än hemsk då man verkligen har låtit det hela hamna i demokratins dilemma, 51% styr alla även de 49% som vill annorlunda) och kunde man byta grupp, enkelt, så vore det väl OK MEN hur skall sjuka bli friska av egen kraft? Hur skall pensionärer bli yngre? Eller få jobb i detta land, ännu svårare än att ”backa tiden”….tänk om man vid jobbsökande kunde anamma samma trick som för de som anländer hit….kasta passet och bli den ålder som passar……så kort redan nu så är pensionärerna under ”rakning”…men märkligt att inte fler varsnar faran och tar tag i saken i höst…..vi har trots allt redan åtagit oss en skuld på mellan 150-300 Miljarder årligen under lång tid framåt……så hur skulle våra barn kunna få en bra pension?

    • Hej pappasvenpappasven!

      Ja, detta är tamejtusan för bedrövligt!
      Den yngre generationen lär få ett litet helvete, den saken är klar.
      Det stora problemet som jag ser det, är att så ytterst få vanliga svenskar
      läser alternativ media. De får därmed aldrig ta del av kunskaper som du
      själv och mina fantastiska krönikörer förmedlar ut.

      Det har insmugit sig en närmast total håglöshet hos befolkningen och även
      hos de som ”vaknat” och börjat förstått vad som håller på att hända.
      Alla sitter och knyter handen lite i byxfickan och gnäller möjligtvis en
      aning vid frukostbordet hemma med familjen, därefter händer inte så mycket
      mer.
      Jag har länge nu försökt på alla sätt att ruska liv i folk och få dem att
      GÖRA SIN RÖST HÖRD via Skypeintervjuer med mig, eller att få dem att länka
      ut redan gjorda intervjuer. Alla ansträngningar har varit ungefär lika
      inspirerande som att sitta och titta på när målarfärg torkar!
      Apatin tycks vara närmast fullständig!

      Det är glädjande att se att du kommenterar här, vilket visar på en del dådkraft!
      Välkommen åter och skriv gärna en egen krönika eller deltag i en Skype-intervju
      med mig. Du väljer själv intervjuämne och får vara anonym om du vill.
      Låt oss ruska liv i folk tillsammans!

      /Lars Agerstig
      honesty4u@hotmail.se
      Skype-adress: lars.agge.agerstig

      • Jaa Lars varför inte……min story är förmodlligen ganska förekommande….hårda och intensiva studier…därefter jobb och karriär på samma sätt…trots att jag följde nyheter etc. så publicerade inte en enda tidning att de som arbetade fick högre löner och lägre skatter medan pensionärerna gick den motsatta vägen lägre pension och högre skatter (totalt iaf) jag fattade inte ens vad denna ”rabatt” från skatteverket betydde egentligen…MEN berikande Tack!
        Jag ska verkligen överväga erbjudandet….mitt motto är ”facts not fiction”

        • Hej igen pappasvenpappasven!

          Ditt motto passar perfekt för Honesty4u.
          Det är exakt vad vi kämpar för här!

          Du är välkommen med en krönika när du vill och vill du även deltaga
          i en belysande intervju i valfritt ämne, så är det bara att adda mig på Skype.
          Jag är övertygad om att du har mycket att tillföra våra läsare och lyssnare.

          /Lars Agerstig
          honesty4u@hotmail.se
          Skype-adress: lars.agge.agerstig

  2. Jag kan inte annat än imponeras av mina skickliga krönikörer som alltid är vakna och tipsar oss om sådant vi ofta inte ens har tänkt på.
    Tack Jan för en lysande sammanfattning av problemet.

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.