495. METRO OCH MIGRATIONEN


495. METRO OCH MIGRATIONEN
av Torbjörn Holmgren, 2016-09-16.

Många anklagar media för att mörka sanningen om invandringen och dess konsekvenser. Enligt dem framställer etablerad media invandring som odelat positivt och döljer negativa fakta. Stämmer detta? Som fd gymnasielärare med en gedigen akademisk utbildning och väl på det klara med allt som krävs för vetenskaplig metodik beslöt jag mig att undersöka media för att se vad som stod på.

Jag valde tidningen Metro vilken presenterar sig som en oberoende nyhetstidning.
Med början i november 2015 fram till sommaruppehållet 2016 läste jag varenda nummer och markerade samtliga artiklar om invandring. Allt sammanställde jag i en vetenskaplig rapport kallad ”Metro och migrationen” som jag lagt upp fritt och gratis på min hemsida, www.pilum.nu/metro

Objektivitet angående invandring
För att kunna avgöra om en tidning är oberoende måste man ”bedöma nyheternas objektivitet” (Handbok i journalistforskning av Karlsson/Strömbäck, s191f). Så hur står det då till med objektiviteten i Metro när det gäller invandringen?
Svaret är: Riktigt illa!
När det gäller artiklar som framställer invandring som positivt kontra negativt är kvoten tjugo mot en. Dvs för varje artikel eller insändare som säger att pengarna till mer invandring är slut eller att kriminaliteten ökar pga invandringen, finns det tjugo artiklar som förnekar dessa fakta.
Av ett material på över fyratusen sidor och 726 artiklar om invandring är invandringskritiska artiklar 6%. Samma förhållanden gäller allt annat i Metro om invandringen.
Allt pekar åt ett och samma håll; att framställa invandring som odelat bra.

Vad anser EXPO
Den vänsterinriktade stiftelsen EXPO skriver, att om man ska tro invandringskritiker ”är svenska journalisters främsta uppdrag att skriva propaganda för det mångkulturella samhället” (SD har fel, s23).
Och ja, det stämmer.
”Metro och migrationen” visar att åtminstone den tidningens uppgift är att skriva för multikulturalism. Den som upplevt negativa sidor av invandring har inte en möjlighet att få sina erfarenheter tryckta i Metro.

Journalistisk vinkling
Metro
är inte en oberoende nyhetstidning utan en partsinlaga i samhällsdebatten. Det märks inte bara i snedfördelningen av material om invandringen utan även i framställningen. Metros reportrar drar sig inte för att manipulera resonemang; gärna med så osynliga knep som möjligt. Men för en utbildad lärare inte så svåra att genomskåda. Härskartekniker och försåtliga konstgrepp är väl förekommande i Metro. Metro är dessutom fylld med inkonsekvenser och självmotsägelser.

Avsikten med att skriva ”Metro och migrationen” är att vem som helst skall kunna hänvisa till den när de diskuterar invandringspolitiken och svensk massmedia. Alla skall ha fritt tillgång till material som bevisar Metros ställningstaganden i invandringsfrågan. Detta är syftet.

Torbjörn Holmgren
Fd. gymnasielärare

PS. OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan. Det är trevligt för krönikören med lite feedback. DS.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/494-sd-partiet-som-startade-nathatet/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/496-samlad-bebyggelse-i-det-nya-sverige/

11 tankar på “495. METRO OCH MIGRATIONEN

  1. Lite från ämnet…….Metro är Publicistklubbens sponsor när man diskuterar Källkritik. Det lite lustiga i kråksången är att den naturliga förkortningen av Publicistklubben blir PK. Jag tycker att det blev en perfekt beskrivning av deras åsiktskorridor och censurering av oliktänkande som inte fick komma till tals.
    Det här min direkta kommentar till publicistklubben och deras s.k källkritikens dag. Jag skrev den tidigt i morse och ser nu att det är ganska svamligt formulerat men så blev det.

    När man har Källkritikens dag på publicistklubben och har en diskussion på en så låg nivå utan källkritik och där man inte låter någon från GS eller annan alternativmedia komma till tals och inte ens de frågeställningar som GS kommit med tas upp då har ni tappat både ert förtroendekapital och funktion som s.k publicistklubb. https://www.youtube.com/watch?v=qwrAxEqgwi0
    Ni har med en representant från Eskilstunakuriren som bedriver ren agendajournalistik och som får sitta oemotsagd.. När ni ser hur denna diskussion utvecklades till ett ickevetenskapligt tyckande och partiskt lågvattenmärke och med en partisk moderater för klubben för inbördes beundran så bör ni rannsaka er själva.
    Publicistklubben har vid flera tillfällen levererat en panel med olika åsikter och på en intressant och berikande nivå. Nu var det mer en förtvivlad kamp för MSM-media som levererar ”fake news” i parti och minut.
    Det är sådana som ni som påstod att Irak hade massförstörelsevapen och var tysta när Madeleine Albright som på 60 minutes ansåg att det var värt 500.000 Irakiska barns död och som sedan fick fick Anna Linhpriset år 2013.
    Ni var tysta när Fracking godkändes i Sverige och att 9 av 10 Svenska jordbruk försvunnit under 25 år.
    Ni har totalt missförstått vad grävande journalistik innebär och där man levererar objektiv och grundlig baserad fakta istället för rent faktaresistent tyckande där ni sitter och pekar på annan media när ni istället borde peka på er själva.
    De flesta journalister på MSM-media går maktens ärenden och förmedlar ren propaganda och desinformation oftast i form av utebliven information istället för rena lögner.
    DN och SVT grät ikapp när Donald Trump vann genom flest röster i ett demokratiskt genomfört val och det är en ren reflektion och jag är inget Donald Trumpfan förrän jag om ett år kan se vad han åstadkommit till skillnad från krigsförbrytaren Obama. MSM-media grät ikapp när inte Hillary Clinton som hotat både Iran och Ryssland med krig inte vann valet.
    Genom att sätta på sig en fittmössa eller att jämföra en hatt med en Hijab så blir man inte en feminist som t.om struntar i invandrarkvinnors svåra situation. Ingen av er har ägnat timmar åt att läsa igen Feministiskt initiativs partiprogram då skulle ifall ni informerade om dess innehåll partiet gå i graven med omedelbar verkan. Sådan info får man via alternativmedia och som har källkritik men det finns förstås avarter och falsk info men det förstoringsglaset sätter ni inte på SVT/SR, DN, Expressen eller Aftonbladet.
    Det är ni som står bakom fakenews utan källkritik. Apropå Metro och dess artiklar och det är skrattretande att ni har dem som låtsande vara oberoende objektiv media. …
    https://honesty4u.wordpress.com/…/495-metro-och-migrationen/

    • Hej Kenny!

      Kul att du hittat hit!
      Kan bara hålla med i det mesta du skriver!
      Jag hoppas att jag snart får publicera en krönika från ditt tangentbord här på Honesty4u.
      Skriva kan du och åsikterna är det inget fel på!

      Välkommen! Följ anvisningarna för hur man skickar en krönika! Jag lär nog bergsäkert publicera dina alster.

      /Lars Agerstig
      honesty4u@hotmail.se

      • Tack för positiv respons. Ifall du tar in något jag skrivit i framtiden så blir jag glad ifall mina tankar sprids men som sagt jag har respekt för när du inte gör det man får ha olika åsikter men tyvärr inte inte som oftast i msm-media. Trevlig Lördag.

        • Hej igen Kenny!

          Det är bara att skicka en krönika till honesty4u@hotmail.se.
          I ärendefältet på mejlet skriver du: KRÖNIKA: Krönikans namn (rubrik).
          Krönikan kan skrivas direkt i mejlet eller bifogas som .doc eller .rtf-fil.

          Se till att krönikan har en rubrik samt ett författarnamn i botten på krönikan.
          Se till att kolla så all fakta är korrekt samt att övrigt innehåll är sant.
          Du kan skriva under pseudonym men självklart är ditt riktiga namn bättre och ger större trovärdighet.

          Välkommen närhelst skrivlusten infinner sig!

          /Lars Agerstig
          honesty4u@hotmail.se

    • Bra Elisabeth!

      Kul både för mig och skickliga krönikörer att få lite uppskattning.
      Lite uppmuntran kostar så lite men betyder så mycket!

      Välkommen åter och botanisera gärna runt lite på ”knapparna” under det stora fotot.
      Du kommer tveklöst att hitta fler ”klockrena analyser” och bra intervjuer.

      /Lars Agerstig
      honesty4u@hotmail.se

  2. Nu har jag skickat in detta till Metro debatt i något redigerad text för att den skall tas in och i alla fall inte refuseras pga att det är för många ord i texten. Nu kommer den med största säkerhet inte publiceras men det får framtiden utvisa. Så här skickades texten där endast Metro´s falska propaganda belystes mycket bra av artikelförfattaren.
    METRO OCH MIGRATIONEN
    av Torbjörn Holmgren, 2016-09-16.
    Många anklagar media för att mörka sanningen om invandringen och dess konsekvenser. Enligt dem framställer etablerad media invandring som odelat positivt och döljer negativa fakta. Stämmer detta? Som fd gymnasielärare med en gedigen akademisk utbildning och väl på det klara med allt som krävs för vetenskaplig metodik beslöt jag mig att undersöka media för att se vad som stod på.
    Jag valde tidningen Metro vilken presenterar sig som en oberoende nyhetstidning.
    Med början i november 2015 fram till sommaruppehållet 2016 läste jag varenda nummer och markerade samtliga artiklar om invandring. Allt sammanställde jag i en vetenskaplig rapport kallad ”Metro och migrationen” som jag lagt upp fritt och gratis på min hemsida, http://www.pilum.nu/metro
    Objektivitet angående invandring
    För att kunna avgöra om en tidning är oberoende måste man ”bedöma nyheternas objektivitet” (Handbok i journalistforskning av Karlsson/Strömbäck, s191f). Så hur står det då till med objektiviteten i Metro när det gäller invandringen?
    Svaret är: Riktigt illa!
    När det gäller artiklar som framställer invandring som positivt kontra negativt är kvoten tjugo mot en. Dvs för varje artikel eller insändare som säger att pengarna till mer invandring är slut eller att kriminaliteten ökar pga invandringen, finns det tjugo artiklar som förnekar dessa fakta.
    Av ett material på över fyratusen sidor och 726 artiklar om invandring är invandringskritiska artiklar 6%. Samma förhållanden gäller allt annat i Metro om invandringen.
    Allt pekar åt ett och samma håll; att framställa invandring som odelat bra.
    ”Metro och migrationen” visar att åtminstone den tidningens uppgift är att skriva för multikulturalism. Den som upplevt negativa sidor av invandring har inte en möjlighet att få sina erfarenheter tryckta i Metro.
    Metro är inte en oberoende nyhetstidning utan en partsinlaga i samhällsdebatten. Det märks inte bara i snedfördelningen av material om invandringen utan även i framställningen. Metros reportrar drar sig inte för att manipulera resonemang; gärna med så osynliga knep som möjligt. Men för en utbildad lärare inte så svåra att genomskåda. Härskartekniker och försåtliga konstgrepp är väl förekommande i Metro. Metro är dessutom fylld med inkonsekvenser och självmotsägelser.
    Avsikten med att skriva ”Metro och migrationen” är att vem som helst skall kunna hänvisa till den när de diskuterar invandringspolitiken och svensk massmedia. Alla skall ha fritt tillgång till material som bevisar Metros ställningstaganden i invandringsfrågan. Detta är syftet.

  3. Som en av krönikörerna på Honesty avhåller jag mig från att kommentera andra skribenter, för att Honesty inte skall kallas för en plats för inbördes beundran. Här är ett undantag.

    T Holmgren har gjort en utmärkt research – det skall ju heta något på amerikanska för att framstå som trovärdigt. Metro är en tidning jag sällan tittar på, trots att den är gratis, för att den bedriver maskerad politisk vänsterpropaganda. Tyvärr beter sig de flesta av gammelmedias tidningar på liknade sätt. Det är ett av några skäl till att de tappar betalande läsare. I mina krönikor har jag påtalat att gammelmedia förtiger migrationspolitkens nackdelar och mest publicerar artiklar som förhärligar invandring, precis som Holmgren konstaterat.

    Gammelmedia har genom förvanskad nyhetsförmedling och uthängning av politikens kritiker, orsakat att nya internetmedia uppstått. De får allt stöttre del av läsekretsen trots smutskastning och begränsade ekonomiska förutsättningar.

    Honesty for You är ett utmärkt exempel som tillåter folket att publicera sin tankar.

    • Tack Jan för ditt undantag!

      Jag håller med dig till 100 %!
      Jag försöker att uppmuntra vanligt folk till att yttra sig här på Honesty4u om allt sådant som de anser är fel i samhället och som inte belyses i vanlig media.
      Tyvärr tycks svensken vara riktigt kuvad av Jantelagen och annat för det är verkligen svårt att få folk att skriva ner vad de verkligen tycker.

      Här på Honesty4u behöver man inte på något sätt vara proffs för att få
      skriva och jag försöker att hjälpa till med diverse språkliga fel som jag hittar i texterna. Ändå tycks den svenska mentaliteten genomsyras av tanken, men inte ska väl jag eller jag väntar på att någon annan ska skriva.

      Tvärtom bör vi alla direkt visa ”huggtänderna” när våra politiker och andra
      makthavare ägnar sig åt maktmissbruk mot oss i befolkningen!

      Jag vill härmed passa på att visa min tacksamhet till dig Jan Ivarson, nämnde Torbjörn Holmgren samt alla andra fantastiskt skickliga krönikörer som skriver här på Honesty4u. Ni är orsaken till att Honesty4u hålls vid liv och utvecklas samt i skrivande stund läses i 133 länder i alla världsdelar.
      Ni gör tveklöst stor nytta även för samhällsdebatten i stort!

      Min idé har hela tiden varit att varje krönika skall exponeras dagligen året runt.
      Detta har lyckats över förväntan, vilket innebär att väldigt många krönikor har tusentals läsare på ett år.
      Det som dock smärtar mig, är att ni krönikörer sällan får speciellt mycket feedback och beröm för det slit ni lägger ner, trots alla tusentals som läser era alster.
      Det är rent ut sagt bedrövligt att folk som vill läsa kvalité och sanning, inte också kan bemöda sig med att plita ner några rader i kommentarsfälten under krönikorna.
      Lite uppmuntran kostar så lite men betyder så mycket!
      Jag kan bara säga att jag är oerhört tacksam för att ni finns och för att ni skriver för Honesty4u.
      Tack!

      /Lars Agerstig
      honesty4u@hotmail.se

  4. Otroligt att inte fler läsare kan visa sin uppskattning till krönikören?
    Jag anser att denna krönika är en av årets viktigaste!
    Att den dessutom är väldigt välskriven, gör ju inte det hela sämre.
    Tack Torbjörn!

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.