469. MADRASS FÖR BERIKAD SÖMN


469. MADRASS FÖR BERIKAD SÖMN
av Jan Ivarson, 2016-07-04.

Förr kunde madrasser fylla flera behov, beroende vem som vilade på dem.

I välbeställd bondebygd var madrasser stoppade med hästtagel och stundom även med sedlar. Om enbart sedlarnas ägare sov på madrassen var de instoppade i huvudändan så ägaren kunde känna dem när han lagt sig. Om flera sov på madrassen var fotänden bästa placeringen. Placering av pengar har varit viktig i alla tider men metoderna har varierat. Många har erbjudit sina tjänster för att få en bit av kakan.

I kusttrakter fyllde man madrasser med grästång. Det var en särskild sorts tång av långa strån. Tångarten dog ut i början av nittonhundratalet.

Grästång var till stor nytta. Förutom att den användes i madrasser och  långpudor, stora avlånga kuddar som täckte sängens bredd, blev den isolering i bjälklag och ströddes på åkrar som gödning. Tången skördades av män i långskaftade stövlar på västkusten med hjälp av särskilda liar. Tången roddes i land i överfyllda ekor på släp efter en julle.

Bara ett fåtal kustbor som hade haft framgång i vadlag eller som befraktare med segelfartyg och inte drunknat, kunde njuta sin vila på sedelberikade madrasser med skönt prassel.

I våra dagar med minusränta och banker som inte vill ha med sedlar att göra, kanske madrasser åter blir förvaringsplats för pengar. Avkastningen är ju densamma och ingen vill sova i en bank.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/468-uppsnack/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/470-nedstigning-fran-valstandsberget/

1 tanke på “469. MADRASS FÖR BERIKAD SÖMN

  1. Hej Jan

    Trevlig Krönika du har skrivit.
    Jag vet inte om du har sätt den här Vetenskapliga bloggen som för mig går till ytterligheternas gräns för att jag skulle skriva ens en kommentar.
    Att enbart hålla sig till sanningen duger inte den måste också ha en vetenskaplig grund?
    Din krönika skulle inte uppskattas tyvärr.
    Jag har aldrig uppskattat fanatism, men att starta ett politiskt parti också är att trampa i gyttja!
    Din kommentar vore behövlig likväl av andra som kan tänka självständigt!

    Utvandring tillbaka över Medelhavet – Förslag på lösning i tre logiska och emotionellt korrekta steg?

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.