528. FÖR HÖGA KRAV, FÖR LÅGA LÖNER ELLER ÖPPNA HJÄRTAN?


528. FÖR HÖGA KRAV, FÖR LÅGA LÖNER ELLER ÖPPNA HJÄRTAN?
av Jan Ivarson, 2017-01-31.

Efter morgonmålet brukar jag läsa nyheter. Denna morgon var det inget mordnytt.
Längre fram på dagen berättade radion att hyresgäster är oroliga för att fastighetsägaren skall renovera så att hyran för deras lägenhet blir för hög. De kan tvingas flytta från platsen där de kanske bott ett långt liv, men vart? Det finns inga billiga bostäder. De känner berättigad rädsla för att hamna på gatan.

Lön och pension efter skatt har för många inte stigit i takt med hyror för nya eller renoverade bostäder som uppfyller den standard vi vant oss vid. Kök, kaklade våtrum, parkett, centralvärme, mekanisk ventilation med återvinning, varmt och kallt vatten ser vi som självklar standard. Nu har alla inte råd och invandrare går före i bostadsköer.

Det behövs högre lön efter skatt, högre bostadsbidrag eller nerdragen standard.
Vilket väljer vi?

Fyrtiotalister har kunnat njuta av en enastående utveckling, men minns hur det var i ungdomen. De första lägenheterna de flyttade in i var ofta i gamla hus med låga hyror. Det fanns omoderna och halvmoderna lägenheter.

I en omodern lägenhet fick hyresgästen hålla värmen själv genom att köpa ved, elda i köksspis och kakelugn. Om man hade råd var det bekvämare med en fotogenkamin som kunde värma hela natten. Vatten fick man hämta i en kran i källaren eller på gården. Toaletten var gemensamma torrdass på gården. Ordet våtrum användes om sådana där det läckte in.

Halvmoderna lägenheter hade kallvattenkran och gemensam vattentoalett för hyresgästerna på varje våningsplan, i svalen hette det i Göteborg, för den var sval. Lägenheterna hade vattenburen centralvärme för i bästa fall 18 grader.
I en del hus fanns badkar med varmvatten i källaren som alla fick dela på. En gemensam tvättstuga hade vedeldad gryta och betongkar för blötläggning och sköljning.

Fastighetsskötare kallades vicevärd och var på den tiden alltid en man. Han eldade pannor med ved och kol och bar ut aska och kolslagg. På kvällen fylldes eldstaden för natten men fyren brann ut efter någon timme. En bra vicevärd började elda vid fem- sextiden på morgonen men det tog tid innan nattens nerkylda lägenheter åter kom upp mot 18 grader.

Hittills har en majoritet av svenskar velat hjälpa andra länders folk. Det kostar och måste betalas. Nu kan alla svenskar inte betala sina hyror trots att de heltidsarbetat. Fastighetsägare får bara avsätta pengar för renovering av eventuellt vinst, under fem år. Med aktsamma hyresgäster behövs inte renovering förrän efter årtionden, men då har renoveringspengarna skattats bort. Därför måste fastighetsägare låna för renoveringar och för att uppfylla nya krav på energibesparing som vanligen blir dyrare än besparingen.

Vi går mot en tid när vi kan få nöja oss med målade betonggolv, värmeelement, våtrum med plastmatta och framdragna rör för tappvatten. Resten får hyresgästen ordna själv. Då blir hyran lägre och vi ökar möjligheterna att hjälpa hela världen. Politiker vi röstar på leder oss mot målet för global utjämning.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens anmodan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/527-rikslognare-bor-rensas-ut-ur-politiken/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/529-var-ar-du-pa-godhetsskalan-0-till-10/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.