175. POLITIKER OCH FÖRETAG SKATTAR LÄGRE UTOMLANDS


175. POLITIKER OCH FÖRETAG SKATTAR LÄGRE UTOMLANDS
av Jan Ivarson, 2014-10-20.

Media visar litet intresse att granska nya regeringsmedlemmar. Annat var det då förra regeringen tillträdde. Då var obetald radio- och TV-licens en fråga som slogs upp stort under några veckor.
Det är förstås olämpligt om en riksdags- eller regeringsperson smyger sig undan radio- och TV-licensens för dryga 2 000 kr/år.

Vänsterledaren och media har med rätt ordat om räntesnurror mellan bolag och andra metoder för bolag att minska sina skatter. Metoderna har visserligen varit lagliga men man har ifrågasatt moralen, i synnerhet för bolag som får sina intäkter från samhället.

Det är bra att omoral uppmärksammas av media som skall granska makten, men intresset bör vara lika stort oberoende om vi har en höger- eller vänsterregering. I det senare fallet är medborgarna i högre grad hänvisade till artiklar på Internet. De som inte är aktiva där missar viktig information.

Den förtjusande Margot Wallström har återvänt till Sverige efter välbetalt uppdrag i EU. Hon har kritiserat alliansregeringen och har bland annat sagt ungefär
– Vi får inte bara vara intresserade av mer i plånboken, utan även hur vi utvecklas som land.

Det får tolkas som en moralisk skyldighet att betala hög skatt för vår gemensamma välfärd.

EU-politiker har höga löner med låg skatt om bara några procent, vilket uppmärksammats i Sverige. Våra EU-politiker har uppmanats att frivilligt be skatteverket dra svensk skatt. Hur många som följer det rådet vet jag inte men Wallström lär inte vara en av dem. Under sina år som kommissionär i EU har hennes inkomst varit närmare 27 miljoner kronor. Därtill får hon fallskärm om dryga miljonen per år.

Det finns likheter mellan vissa politikers skattemoral och företag de kritiserar. Båda har det gemensamt, att de trollar bort det höga svenska skattetrycket med hjälp av andra länder och gynnsamma skatteregler som bara gäller politiker.

Vill du veta mer så läs gärna debattören Klas Hjorts ledare, ”Margot, miljonerna och moralen”, i tidningen Svensk Tidskrift . Artikeln finns även i tidningens nätupplaga.

Jan Ivarson

1 tanke på “175. POLITIKER OCH FÖRETAG SKATTAR LÄGRE UTOMLANDS

  1. Hej Jan!

    Här tar du upp en intressant fråga igen.
    Visst är det konstigt att moralen tycks skifta betänkligt, beroende på om det är vänster- eller högerpolitiker som sitter i regeringskoalitioner?
    De vänsterknuttar som i allmänhet skriker mest just om moral när det gäller pengar, tycks samtidigt vara de som är mest omoraliska, när de själva får kapital eller höga löner.
    Tomma tunnor skramlar mest, som ordspråket säger! 🙂

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.