256. LIKA VÄRDE, LIKA FÖRMÅNER MEN OLIKA KOSTNADER


256. LIKA VÄRDE, LIKA FÖRMÅNER MEN OLIKA KOSTNADER
av Jan Ivarson, 2015-03-23.

Allas lika värde är ord vi ofta stöter på. De flesta svenskar delar den uppfattningen. Lika värde bör innebära att alla skall ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Det är inte detsamma som att alla skall ha lika inkomster.

Sverige har anträtt en väg som luckrar upp ambitionen att arbeta och inte ligga samhället till last. Bidragskulturen har blivit en livsstil där utbetalare och mottagare lever i symbios. Utan bidragsindustrin skulle många i socialtjänster och rättsväsendet inte behövas utan arbeta i mer produktiva näringar. Utbetalare av bidrag har i hög blivit försäljare av samhällsstöd för att upplysa mottagarna om vad de maximalt kan få.

Om ett land skall ha ett välfärdssystem som inte missbrukas, måste det finnas en tydlig skillnad mellan att leva på bidrag alternativt på lön eller pension. Skillnaden är svår att uppfylla då de lägsta lönerna ligger kring existensminimum. Bidragen kan då inte ligga lägre. Antal personer med låga löner ökar ju fler lågutbildade personer ett land har. Med viss spridning i löner, pensioner och bidrag har Sverige nu fått ca 250 000 fattigpensionärer trots att de arbetat och betalt till pensionskassorna ett helt yrkesliv. Det naturliga är att pensionerna höjs men det skulle årligen kosta lika mycket som Migrationsverkets tilläggsanslag. Det har staten inte råd med. Försörjningsstöd kan minskas över tiden för arbetsföra personer och bidrag kan stimulera till utbildningar i branscher med personalbehov.

Statliga och privata försäkringar
När regeringen i förra århundradet införde en ny pensionsreform var ett av argumenten att ingen försäkring kan bli billigare än den som alla är med i. Alla fick betala avgifter efter inkomster men pensionerna begränsades. En sorts marginalbeskattning som minskat förtroendet för statliga lösningar.

Statlig brandförsäkring
Principen för statlig pension kan tillämpas för hela försäkringsbranschen. Man kan hävda att den bästa brandförsäkringen måste vara en statlig försäkring som alla betalar till. Då bör premierna bli lägst och kan sättas solidariskt enligt en kombination av inkomst och bostadens värde. Det skulle förstås finnas en övre gräns för utbetalningar. Ingen skulle få ersättning för högre värde än för en villa på 130 kvm med normal standard. Den som vill försäkra en dyrare bostad fullt ut skulle få teckna en privat tilläggsförsäkring i likhet med vad som nu gäller för pensionerna och därmed betala premier två gånger.

Flyttade kostnader
Kommuner har länge överfört kostnader för anslutningsvägar och ledningar till de boende. Dessa får bekosta och underhålla infrastruktur i samfälligheter, som kommunen tidigare stod för.

Folk i glesbygd uppmanas gå samman för att dra fiberkablar för snabba IT-förbindelser över andras mark. Det rimliga verkar vara att teknik som redan finns utvecklas så att befintliga kopparkablar kan nyttjas de sista ca 100 metrarna närmast husen.

Det var ett bedrägeri av staten att först sälja ut gamla televerkets installationer och sedan lagstifta om att abonnenterna skall svara för modernisering av delar av kabelnätet man sålt.

Vad blir nästa steg?
Kan det bli att kommunerna bara drar fram el och VA till ett fåtal fördelningspunkter likhet vad som beslutat för fiberledningar?
Kan vi befara att Trafikverket tar sin hand från mindre länsvägar och att ansvaret läggs på de som bor utmed med dem?

Jan Ivarson
politiskt obunden

1 tanke på “256. LIKA VÄRDE, LIKA FÖRMÅNER MEN OLIKA KOSTNADER

  1. Hej Jan!
    Det du beskriver är nog sant och visst, men det är försent att göra någonting åt det, i alla fall så länge vi är med i EU och styrs av vanmaktens politiker som spelar Monopol med statens pengar!
    Att förlösa vårt land så att vi blir civiliserade igen, då måste vi ha en regim som står på svenska folkets sida och var hittar vi den i det pågående svenskhatet som stoppar oss själva till ett bättre leverne?
    Vi måste börja använda sunt förnuft, nästan som en plikt och skyldighet för varenda svensk som har nått en mogen ålder och anser sig vara vuxen!
    Tyvärr för mig finns inget ljus i mörkret utan känslan är den att vi blir ett U-land inom 15 vår som FN har varnat oss för, om inte vi kan rädda vår sjunkande skuta som är på väg mot botten!

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.