614. ETT VANLIGT DYGN I EN KATTFAMILJ


614. ETT VANLIGT DYGN I EN KATTFAMILJ
av Jan Ivarson, 2018-02-13.

En berättelse om ett helt vanligt dygn i vår lilla pensionärsfamilj,
matte, husse och en katt.

Tanken att skriva, kom en natt när jag var vaken efter att ha servat vår katt. Jag fick för mig att testa om jag skulle klara av att tala in text istället för att skriva den. Tekniken finns för att tala in text och den ville jag prova. Det blev denna berättelse om ett vanligt dygn med vår katt.

Natten

Oftast går vi till sängs strax efter TV:s nyhetssammanfattning kl. 22. En bra natt förutsätter god sömn utan många avbrott. Med åren har jag blivit mer tolerant mot avbrott för att behöva stiga upp. En gammal man måste göra minst ett toabesök på natten. Vår katt har lagt märke till det, liksom andra vanor vi människor har och inte alltid är medvetna om.

Vår katt är en kastrerad svart norsk skogkatt av hankön. Skogkatter har lång päls med täckhår och fina veckade underhår som är god isolering. Håren han fäller sticker inte in i textilier. De lägger sig ovanpå som svart bomull och är lätta att torka bort eller suga med ett roterande munstycke. Katten börjar bli till åren. Han fyllde tolv år i december 2017. Det märks på olika sätt. Hans svarta päls har tappat lite av svärtan på sidorna som har övergått i brunt. Svärtan är kvar på rygg och huvud. Förmågan att hoppa har avtagit. Numera klättrar han upp i våra sängar. Där ligger han gärna på dagarna men inte på natten då vi ligger i sängarna. Om man lyfter upp honom i sängen till oss spinner han artigt en kort stund vid huvudänden. Därefter kryper han ner till fotänden där spinnet fortsätter någon minut. Sedan hör vi en duns då han hoppar ner på golvet och lämnar sovrummet genom dörren som står på glänt. Vi har försett de flesta av innerdörrarna med bromsar så att de står stadigt. Vi vill ha ett svalt sovrum. Därför är dörren stängd så när som på en springa, fast skulle den vara stängd men inte reglad, kan katten tränga upp dörren från sovrumssidan. Det kom han snart på.

Nätterna präglas i hög grad av vår katt. Han har lärt sig utnyttja våra nattliga toalettbesök. Matte har alltid behövt gå på toa en gång på natten, långt innan mitt typiskt manliga behov av nattliga toabesök uppstod. För att underlätta nattliga promenader i mörker satte vi upp några lampor som tänder då någon går förbi. De reagerar även för katten. Om man är vaken kan man se om han tänt i sovrummet eller i hallen. Folk som utifrån ser vårt hus tändas och släckas undrar nog vad vi håller på med. Oss stör inte det lilla skenet.
Vid nattligt toabesök kommer ofta katten. Han stryker sig vänligt kring benen och kurrar inställsamt med framåtkrökt högsvans. Det betyder att han vill ha någon form av service. Till en början ville han visa att han ville gå ut. Senare utvecklade han sina önskemål till tre steg. Först bad han om påfyllning i matskålen. Nu har han lagt till att han allra först vill bli kliad över hela kroppen innan det är dags för matskålen. Därför går han till en hallmatta där han lägger sig raklång på sidan så att både rygg och mage kan klias. Långa drag med fingrarna framifrån och bakåt gillar han, kombinerat med klining vid nacken. Sedan går han till matskålen och önskar påfyllning, vilket han oftast får. Intorkad kattmat är inte gott och något skall även trutparet ha som kommer flygande på kort besök varje morgon till altanräcket sedan något år tillbaka. När kattens matskål är påfylld borstar husse av sig katthår och går till sängs.
Efter en stund när husse nästan somnat kommer katten igen och talar om att nu vill han gå ut. Det gör han genom att jama och kurra lite försynt. Om det inte hörsammas tar han till tydligare metoder, som att kloa på mattor eller på sängen. Då brukar husse eller matte stiga upp för att släppa ut honom. Sedan blir det någon timmes sömn. Det hela inträffar någon gång mellan klockan ett och tre på natten.

Det händer att matte frågar husse på natten om katten är ute eller inne. Hon känner oror om han inte är inne, särskilt om det är dåligt väder. Om matte vet att det skall regna har hon lagt fram kattens badhandduk som han skall torkas med. Det är en behandling katten gillar. Man kastar handduken över honom. Då läger han sig ner för torkning. Den utförs från huvudet och bakåt, ut till den yviga svansen som man drar igenom handduken. Torkningen avslutas med ett stryk under magen.
Man kan tro att en långhårig katt skall bli mycket våt men det blir han inte. Pälsens täckhår hänger ner på sidorna som på myskoxar och är impregnerad av idogt slickande. Katten vet att hålla sig i skydd från regn utom då han uträttar sina behov. Bara vid enstaka tillfällen använder han sin toalåda om vi är hemma, t. ex vid frost då han inte kan gräva. Annars nyttjar han toalådan främst när han är ensam hemma några timmar. Där vi bor blåser det mycket. Därför har han lärt sig att gå ut på läsidas dörrar när det är storm.
Husse har monterat en rörelsedetektor utomhus som utlöser en signal i huset, pip, piiiip, pip, för att ha koll på när katten kommer hem. Det blir en del falsklarm när det blåser eller då solen går i och ut moln, med det har vi lärt oss att hantera. Vid jultid har vi en utegran som skuggar detektorn så att katten ibland kan slinka förbi obemärkt. Det ökar mattes ängslan. – Det borde ha larmat för länge sen, du får gå upp och se om lille gubben kommit hem, kan hon säga i mörka vinternatten.
 Då är det bara att gå upp och öppna en av altandörrarna. Oftast ser man en svart skugga röra sig in ljudlöst. Det är ett gott tecken. Det förekommer ibland att skuggan ger sig tillkänna med upprepade jamanden. Då gäller det att snabbt tända ljuset, för då har katten en mus med sig i munnen, oftast död.
I början ropade matte högt för att husse skulle ta musen. Nu gör hon det bara om hon katten har en levande mus med sig. En gång klättrade en mus upp i en gardin ända till gardinstången. Vi lyckades fånga den utan större tumult. Vi petade till den med en borste så den föll i golvet och blev groggy och katten gjorde slut på den. Husse eller matte tar mot en musgåva med hushållspapper och berömmer givaren som får kattgodisar i belöning.
Det märkliga är att matte kan somna in efter bara några sekunder om hon pratat med husse från sängen. Om han sagt något är han yrvaken och det tar tid att somna om igen. Ibland är det svårt. Det är då husse kommer på tankar som att skriva något som detta eller fundera på hur Euler och Neper kunde komma på och analysera talet e, för att inte tala om hur de kunde se sambandet mellan e, pi och den imaginära enheten i. Efter sådana nattliga funderingar somnar husse fram mot morgonen.
När han vaknar har matte gått upp och sin vana trogen satt på TV-n. Den eller radion har hon ofta på.
I vissa fall förnimmer husse lukten av kaffe och förstår att det är hög tid att stiga upp. Här känner han behov av att påpeka att det händer att han stiger upp först, tänder en brasa och hämtar tidningen. Vill han vara riktigt social och fjäskig som katten kan vara, tänder han ett par ljus på bordet och tittar efter var katten ligger.

Morgonens rutiner

En helt vanlig morgon följer vissa rutiner med tidig eller sen bäddning.

Sen bäddning innebär att katten tagit sängen i anspråk innan vi hunnit bädda den. Då har vi sällan hjärta att lyfta bort honom i hans sköna kattsömn. Han får ligga kvar någon timme tills det är tid för hans medicin. Katten har blåsljud på hjärtat som har vuxit sig för stort. Han är ordinerad två till tre piller dagligen efter ultraljudstester på djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg. Varje besök med bilresa och medicin har kostat närmare fem tusen kronor.
Sammantaget har katten kostat cirka 20 000 kronor för vård, varav Agria djurförsäkring bidragit med en del. Kostnaden skall ställas mot att katten inköptes för 500 kr då han var sex år gammal, sedan han pensionerats som avelskatt efter att ha haft ihop det med de flesta kattdamerna innanför Värmlandsnäs.

Vård och väntetid är väl så bra för djur som för människor, förutsatt att man betalar. För djur finns ingen sjukkassa men däremot försäkringar med självrisk. Vår katt drabbades även av en tandsjukdom FORL. Den innebär att tänderna förstörs inifrån och medför svåra plågor. Veterinären ställde diagnosen efter att vi klagat på att katten spydde nästan varje dag. Förklaringen var att han svalde hårdmat hel för att han inte kunde tugga den. Det irriterade magen.
Skadade tänder kan även växa fast i käkbenet och kan inte dras ut. Sådana tänder tas av en bit under tandköttet som sys ihop över kvarvarande tanddel. En kapad tand på en katt behöver inte rotfyllas. Vår katt har fått elva tänder opererade. Efter det ger vi honom främst mjukmat men han vill gärna knapra på några pellets ibland. Efter operationen blev han mer tillgiven. Tidigare gick han undan. Värk är en svaghet som djur inte vill visa. Därför är det svårt att upptäcka om ett djur har värk.

Tidig bäddning kan utföras då katten inte lagt sig i de obäddade sängarna. Då har han valt en annan av sina favoritplatser. Bäddning följer en kattanpassad procedur. Efter bäddning täcks sängarna med ett överkast. Det skyddas i sin tur av ett skynke från fotändarna och uppåt. Över kuddarna läggs en pläd med kattmönster. Där är en av kattens favoritplatser på dagtid.
Skynket är till för att skydda överkastet mot eventuella kattspyor. Katter spyr ibland för att rensa upp hårbollar som bildas vid kattens pälsslickning. Katter äter lite gräs ibland för att framkalla kräkningar så de blir av med inskickade hår. För det får de offra lite av sin föda med uppkastet.
Vi bor vid bohuskusten cirka femton meter över havet, nästan som på en fyrplats. Här blåser det ofta så platsen är inte känd för att vara bra för odling. Ett gammalt talesätt är att där växer inte så mycket som spygräs för en katt, men vår katt hittar de grässtrån han behöver.

Varje morgon skall katten ha medicin för sin hjärtåkomma. Alla dagar två piller och några dagar tre, varav en är kantig eftersom den är en bit av delad medicin för människor. Pillren ges med en kombinerad spruta och pincett. Sprutan tillför piller och vatten så att katten sväljer. Efter den obehagliga medicineringen belönas han med kattgodis. Det söker han upp direkt vid sin klöspåle efter medicineringen.

Dagens sysslor

Livet flyter lugnt för ett pensionärspar med litet umgänge. Katten är central i våra liv. Katter tyr sig ofta till en person, vanligtvis den som ger den mat. Vår katt får mat av matte och borstning och klining av husse. Maten tycks överväga, för han följer matte när hon går till ett rum för att göra någon syssla. Till husse kommer han på natten när han vill bli kliad och på dagen till en viss plats för att bli borstad. 
       Katter sover gärna på dagen men även en del av natten. De byter sovplats efter en tid. Jag tror det beror på att de i naturen inte vill bli kända på en plats. Katter är rovdjur men också bytesdjur för större rovdjur.

Katter utnyttjar sina utmärkta sinnen. De sägs se sex gånger bättre än människor i mörker. Deras hörsel är enastående. De kan höra höga toner upp till 60 kHz, människor högst 20. Möss lär kommunicera med höga toner. Frigående katter vill gärna ut en stund på natten. Det kan vara väl så tryggt för dem som att vara ute på dagen. På dagen finns många hundar ute och dörrar i hus och bilar står öppna med risk för att katter kan bli instängda.

Katter fascinerar många i världen. Amerikanska vetenskapsmän med katter funderade på hur katter dricker. Hundar formar tungan till en sked och skopar i sig vatten, men det tycks inte katter göra. Med tillgång till höghastighetskamera beslöt sig några forskare att ta reda på hur katter dricker. De fann att katten rör tungan upp och ner i vatten så snabbt att då tungan dras upp följer en vattenpelare med upp en bit. Den fastnar på tungan vid nästa uppslick och en ny vattenpelare följer efter. Katten dricker således vatten som det föregående slicket dragit upp!

°
Hur gick det att tala in text? Inget vidare. Det visade sig vara svårare att tänka ut nästa mening när jag talade in text, än när jag skriver. Vill gärna tro det är en ovana så jag skall nog göra fler försök. Kanske umgänget med katten stimulerar till nya försök.

Jan Ivarson

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/613-vad-vill-du-att-politiker-skall-gora/  

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/615-det-framsynta-jordbrukskollektivet/

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.