670. Vad är klockan – vilken tid skall vi ha?


670. Vad är klockan – vilken tid skall vi ha?
av Jan Ivarson, 2018-10-27.

Diskussion pågår om vi skall fortsätta ha sommar- och vintertid eller samma tid hela året. Bland de som vill ha en tid verkar många föredra sommartid hela året. För mig känns det fel, som att lura sig själv.

På jorden har vi olika tidszoner. De utgår från medelvärdet för området där klockan är tolv på dagen när solen står som högst. Med ett armbandsur och rätt tid kan man lätt ta ut söder om man ser solen. Man håller klockan så att timvisaren är riktad mot solen. Söder är mitt mellan timvisaren och klockan 12.

Jag har alltid tyckt att sommartid är till för sydeuropéer. I Nordeuropa där vi bor är det ändå ljusa sommarkvällar. Det omvända vore bättre om vi skall ha två tider, så vi fick längre ljusa eftermiddagar på vintern. Det skulle uppskattas av fler i framtiden när vi genom arbetskraftsöverskott kan tvingas gå ner till fem, sex timmars arbetsdag. Det sunda är emellertid en tid, den som naturen erbjuder.

Vill man ha sommartid året om, är det naturligare att ha rätt tid och flytta arbetstiden en timme. Med då skulle facken och politikerna bli oense och diskutera olika för- och nackdelar för olika yrkesgrupper. Då är det lättare att komma överens om att flytta klockan till fel tid, ett tecken i tiden.

Om vi väl beslutat om sommartid året om, kan principen tillämpas på fler områden. Både tomter och bostäder blir mindre när fler trängs i tätorter. Vi skulle få större bostadsyta i kvadratmeter om metern kortades tioprocent. För egen del skulle jag även här föredra det omvända, en längre meter så att mitt midjemått fick sportigare värde.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/669-kommunerna-anstaller-invandrare-for-att-dolja/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/671-viktiga-fragor-om-migrationsavtalet-med-fn/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.