651. OM DU INTE HAR RÅD MED NYA BYXOR


651. OM DU INTE HAR RÅD MED NYA BYXOR
…får du lappa dem du har.
av Jan Ivarson, 2018-08-29.

Så är (S) förslag om högre pension för de som har minst.

De behöver förvisso höjd pension, men om man bara höjer för de som har minst blir det orättvist för de som betalat in mer och hamnar på samma pension som de som betalat mindre eller inget alls.

Svenskarna har försatt sig i situationen att de inte har råd att höja nivåerna för alla. Vi har ju på något årtionden blivit fler och många av dem har eller kommer inte att bidra med inbetalningar till pensionssystemet. Då får vi göra som den som inte har råd med nya byxor. I politiken kallas det solidariskt och är något att betänka då man hör att vi är ett rikt land som har råd att försörja många.

Garantipensionen för ogift person är höst 8 076 kr/månad och 7 204 för gift. Här lever sambeskattningstanken kvar och drabbar familjebildning som var självklar i förra århundradet. Nu premieras lösdrift på många sätt. På beloppen skall det betalas kommunalskatt så det blir inte mycket att leva på trots bostadsbidrag.

Till detta kan man beviljas Äldeförsörjningsstöd

En skälig levnadsnivå innebär att du ska ha tillräckligt med pengar kvar att leva på efter att du har betalat för ditt boende. Som skälig levnadsnivå räknas 5 634 kronor per månad (2018) för dig som är ensamstående och 4 590 kronor per månad (2018) för dig som är gift, sambo eller registrerad partner. 

Är din totala inkomst efter avdrag för skatt och skälig bostadskostnad lägre än skälig levnadsnivå, får du äldreförsörjningsstöd så att du kommer upp i denna nivå

r du söker äldreförsörjningsstöd får du räkna med skälig bostadskostnad, det vill säga upp till 6 620 kronor i månaden (2018) för ogifta och 3 310 kronor i månaden (2018) för gifta, registrerad partner eller sambo. I vissa fall kan gifta personer räknas som ogifta. Det kan till exempel gälla om den ena maken eller makan bor på ett äldreboende. 

Inkomsten beräknas efter avdrag för skatt. Är ni gifta räknas era inkomster ihop och delas sedan lika mellan er.”

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/650-skatteverket/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/652-att-folja-seder-och-svenska-lagar-ger-boter/

1 tanke på “651. OM DU INTE HAR RÅD MED NYA BYXOR

  1. NEJ, NEJ, NEJ, stopp nu! Jag såg att du tänkte kommentera denna krönika!
    Vi ska för tusan inte ge våra krönikörer någon uppmuntran i onödan, för då kanske de fortsätter att skriva krönikor för dig!
    Det vore väl synd, eller hur? 🙂

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.