574. SVENSKA KYRKANS FÖRNYELSE


574. SVENSKA KYRKANS FÖRNYELSE
av Jan Ivarson, 2017-07-01.

Tankar föranledda av artikel av Prästen i Bro.

Fyrtio- och femtiotalister är i hög grad präglade av Svenska Kyrkan och svenska samhällets värderingar, så som de förmedlades i mitten av förra århundradet. Då gällde att män var män och kvinnor kvinnor. Goda män såg med aktning på det täcka könet och fick lära sig att skydda kvinnor och barn. Därför är det förståeligt om många äldre inte hängt med och fortfarande lever med värderingar som Kyrkan, media, skolan och överheten lärde dem då och fram mot senare delen av 1900-talet.

Det hände att tidningar skrev i förtäckta ordalag om homosexualitet. Särskilt känsligt var det då det blev känt att högt uppsatta personer hade den läggningen. Jag minns ett omtalat inlägg i Göteborgs-Posten om kung Gustav V Adolf och hans umgänge med män i en grevinnas gods. I en skämtruta i GP kunde man läsa
– Ingen ro och ingen vila, bara gno och homofila.

Texten i GP ansågs åtalbar och som högmålsbrott, men det hela klingade av. Hovet ville inte ha frågan ytterligare belyst. Idag hade den framstått som modern och i tiden.

Nyligen skrev en präst en artikel i Bohusläningen, om värderingar som var legio för bara en halv generation sedan. Artikeln har upprört stiftets biskop som sagt att han måste få till ett samtal med prästen, som han menar inte hängt med i utvecklingen.

Nu har Sverige fått en katolsk kardinal. Jag håller för osannolikt att denne och katolska kyrkan heller hängt med i svenska kyrkans utveckling, så prästen är inte ensam i den kristna gemenskapen om sin uppfattning.

Förr lärde man sig att homosexualitet var en avvikelse som harmynthet och medfött hjärtfel. Sådana personer skulle man vara snäll mot. De har fått utså mycken smärta under åren. Nu framställs en del av dem som samhällets elit och paraderar med egen flagga.
Vilken präst kunde trott det i början av 1900-talet?

Det kan vara extra svårt för kyrkans tjänare att ta till sig nya värderingar som strider mot vad som gällt i gångna tider. Bibeln och andra religiösa skrifter har hundratals år på nacken. Det är sådana texter präster läser och det är i dess anda några ännu lever, Gud förlåte dem. Därför måste vi ha förståelse för att människor fortfarande kan präglas av äldre tiders värderingar. De senaste tjugo årens invertering av kyrkans värderingar kan vara svåra för alla att ta till sig. Lika svårt som för äldre att lära ett nytt språk.

Prästens debattartikel som fördöms av hans biskop finns på:

http://www.bohuslaningen.se/åsikt/debatt-och-insändare/tvinga-inte-präster-att-viga-samkönade-par-1.4293319

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/573-den-ideala-halvavvecklade-nationalstaten/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/575-batteriteknik-tvingar-fram-nya-skatteobjekt/ 

1 tanke på “574. SVENSKA KYRKANS FÖRNYELSE

  1. Den 5 juli 2017 meddelar media att prästen i Bro blir utlöst från sin tjänst för hans påstådda homofoba uttalanden.
    Prästutbildningen bör kompletteras med vad man får tycka för att det skall anses politiskt korrekt.

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.