229. POLITIKERS PLANLÖSA PLANERING


229. POLITIKERS PLANLÖSA PLANERING
av Jan Ivarson, 2015-02-14.

Ett radioprogram ägnades åt att intervjua politiker om hur kommunerna skall klara av invandringen. De flesta var överens om att invandrares utbildning snabbare skall valideras (kollas upp mot svenska normer) och att invandrare snabbare skall lära sig svenska för att fortare komma i arbete. Kloka tankar de flesta håller med om.

Var finns jobben? Tidskriften Ny Teknik skriver att det behövs några tusen elingenjörer. Alla länder bygger hus och elinstallationer har förkommit i årtionden. Elingenjörer bör finnas bland asylsökare men jag tvivlar på att de är många. Underbemanning i vården är ett annat område med arbetskraftsbehov. Det beror sannolikt mer på brist på pengar än på arbetskraft.

Reinfeldt har sagt att antal jobb i ett land är inte konstant utan ökar då befolkningen ökar. I någon mån är det så. Fråga är hur nysvenskars kompetens överensstämmer med behoven. Är Afrika och Mellanöstern bra rekryteringsområden för arbetskraft i Sverige?

Landstiget Värmland startar Sfi-kurser (svenskundervisning) för bland andra syrianska läkare. Det låter förhoppningsfullt men läkare är en liten del av de som söker sig hit. Media basunerar främst ut enstaka goda exempel. Hur den stora lågutbildade massan av invandrare skall få arbeten som är nyttiga för landet får vi lite uppgifter om.

Med tanke på att Sverige har haft stor invandring i årtionden kan väljarna begära att regering och politiker beskriver hur invandrare skall komma i arbete. Är följande tanke orimlig?

Brev från Arbetsförmedlingen:
Du har förmånen att få ditt försörjningsstöd ersatt med en provanställning.
Tag med detta brev och anmäl dig för arbete på äldreboendet Gamlingen nästa måndag kl. 07.00. Anställningen ger möjligheter till befordran efter utbildning med fördelaktiga studielån.

Politiker bör beskriva inom vilka områden de ser behov av ny arbetskraft och hur utbildningen på dessa områden skall byggas ut. De bör förklara hur lång tid man räknar med att få invandrare utbildade till yrken som näringslivet efterfrågar.

Väljarna bör få veta hur många invandrare som kan komma i arbete med den utbildning de har, efter kompletterande yrkesutbildning och hur stor andel som förväntas bli anställbara först i nästa generation. Tveksamt om en sådan utredning finns eller är påtänkt. Den har i varje fall inte redovisats för väljarna och om kostnaderna är det locket på som gäller.

Invandringen till Sverige pågår utan tydliga planer om hur landet på bästa sätt skall dra nytta av utökad befolkning. Politiker som älskar utredningar saknar en plan som beskriver inom vilka yrkesområden ny arbetskraft kan behövas och hur vi skall styra utbildning och yrkesvalen för dessa områden.

Jan Ivarson
politiskt obunden

4 thoughts on “229. POLITIKERS PLANLÖSA PLANERING

  • Hej Greger!

   Det finns en mängd studier från 1930-talet fram till idag där man har påvisat dessa skillnader.
   Det är bara att googla, så hittar du hur många vetenskapliga studier som helst.
   Det finns förvisso även studier som hävdar att det finns andra förklaringar men enligt vad jag kan förstå är nog forskarna synnerligen överens om dessa skillnader i IQ i stort, då korrelationen till exempelvis nationella resultat är hög.
   Människor i Asien har lite högre IQ än oss i Sverige exempelvis och Afrika ligger i botten på den listan.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/IQ-skillnader_mellan_v%C3%A4rldens_l%C3%A4nder

   Alla dessa uppgifter om IQ gäller generellt och statistiskt, vilket innebär att det på individnivå kan skilja väsentligt.
   Bara för cirka ett 15-tal år sedan var exempelvis en taxichaufför i London den med hittills högsta uppvisade IQ-nivån. Mannen var svart!
   Jag är ingen expert på detta med IQ men de finns ju forskare som är det, så vi får väl tro på dem till dess att motsatsen bevisats.

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

 1. Problemet är att invandraren måste ha ett IQ av minst 85 för att kunna lära sig svenska (som vuxen), anamma svenska föreställningar och kunna utföra ett enkelt jobb. Mertalet personal från MENA har lägre IQ, dom är helt enkelt inte i stånd att försörja sig i Sverige (och kommer aldrig att bli). Det finns svenskar också, med lågt IQ, som behöver lämpliga jobb med en lön som tillåter ett värdigt liv. Men dom trycks ut av invandrarna och hamnar i ovärdigt understödstagande.

  • Hej Karl Gösta!

   Ja, dessvärre har du en poäng i detta uttalande!
   Att tala om människors IQ är minst sagt en het potatis men inte desto mindre anser jag att man måste kunna tala även om det!
   Väldigt många (kanske majoriteten) av de som kommer till Sverige från Somalia, Eritrea och Afghanistan har som du säger ett betydligt lägre IQ rent statistiskt än medelsvensken.
   Precis som du också påtalar så finns det även svenskar med lågt IQ som därmed får det extra besvärligt på arbetsmarknaden och med tanke på hur invandrare prioriteras i alla lägen så slås dessa svenskar ut.
   Att Sverige inte i första hand tar hand om sin egen befolkning, är stor synd och skam, om du frågar mig!

   Tack för din viktiga kommentar här på Honesty4u och välkommen åter!

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.