724. FÅR MAN VARA DEL AV SAMMANSATT ORD?


724. FÅR MAN VARA DEL AV SAMMANSATT ORD?
av Jan Ivarson, 2019-07-13.

I Lysekil vill man (folk – skall det kanske heta i fortsättningen) byta ut ordet tjänsteman mot tjänsteperson. Det kan man (folk) ha synpunkter på. Jag upprörs inte över att tjänsteman byts ut mot tjänsteperson, men hur skall vi förfara med andra sammansatta ord där ”man” ingår? Lysekil kan gå i täten med en parlamentarisk språkutredning från Kommunistiska partiet till Lysekilspartiet, om Sverigedemokraterna hålls utanför.

Det föreslagna ordet tjänsteperson har lite förnäm bismak.
Vi har sedan länge ordet hjon som inte tycks duga. Det anses ha låg status för att det har använts om personer med enkla sysslor, som man (folk) vill distansera sig från.
I tider då regeringen utropat sig som feministisk stormakt borde Lysekil i feminismens namn kunna bli den första kommun som ersätter tjänstemän med det könsneutrala ordet hjon.
Tänk er en annons med modernt genuskorrekt språk:
Kommunen söker Chefhjon till Socialkontoret.

Uttryck som feministisk regering med våldtäkter i världstopp och hjon för kommunala tjänstemän ligger på ungefär samma intellektuella nivå, men vi får acceptera att ord förbrukas. Vi bygger inga dårhus mer och vi har slutat kalla fritidsfixerade för arbetsskygga, så hjon är nog passé.

Det bör råda konsekvens om män skall avskaffas. Avveckling av män är i tiden när kvinnor kan gifta sig med varandra och beställa graviditet på nätet utan att beröras av en man och få medkänsla och samhällsstöd som ensamstående mor.
Men hur skall vi förfara med ordningsman, hanfot, mantåg och god man? God person kan missförstås eftersom de flesta människor anser sig vara goda. En ny benämning som Förtroendeutsedd kan kanske duga och känns byråkratiskt acceptabel.

I tekniken förkommer han- och honkontakter. De kan inte vara kvar efter en språkrevision, utan får ersättas av nya ord. Förslagsvis kan de bytas till Utkontakt och Inkontakt eller mer diskret med uttrycken Konvexkontakt och Konkavkontakt.

Efter någon generations undervisning i politiskt korrekt språkbruk redan från förskolestadiet, kan sjöpersoner komma att tala om yfot istället för hanfot. I framtiden kan man få höra en båtsperson (båtsman) ryta till ungperson (jungman)

– Hämta en trettifots yfot!

Ingen god regel är inte utan undantag, så Ombudsman får vara kvar. Ordet omhuldas av arbetarrörelsen och LO, så det ändar man inte på. Det har även vunnit insteg i andra språk. Därför skulle det bli konstigt om det avskaffades i svenskan.

Till skillnad från sagor för barn, behöver böcker för vuxna med mansord inte skrivas om. Vi får fortsätta att deklamera ”Mandom mod och morske män, finns i gamla Sverige än” så vi kan fortsätta drömma om fornstora dagar då en spade var en spade och det bara fanns två kön.

 Ovan skrev jag ”chefhjon” och inte chefshjon, efter att ha sett videon på Youtube ”Sten Broman om språkliga dummerjönsar”. Tycker Broman argumenterar rätt, men S har olyckligt trängt sig in i många svenskars undermedvetna.

https://www.youtube.com/watch?v=eh0yI9TxFhg

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: 723. PLAST NY SKATTEBAS

Nästa krönika: 725. SABUNI: VAR FINNS SKATTEBASER FÖR ATT FORMA SVERIGE?