636. LÄTTARE ATT FÖRBJUDA NATURMEDICINER ÄN DROGER


636. LÄTTARE ATT FÖRBJUDA NATURMEDICINER ÄN DROGER
av Jan Ivarson, 2018-07-08.

Mjölon är en växt som påminner om lingonris. Mjölon har i generationer använts för att bota urinvägsproblem.

Fentanyl är en syntetisk drog i olika varianter som viktmässigt är starkare än morfin. Ämnet tas av personer som inte kan ha roligt på annat sätt. Årligen omkommer många som nyttjat drogen.

När jag var liten pojke på 1950-talet frågade jag min farmor i Bohuslän, vad det var i ett glas som stod överst i skåpet och som aldrig användes. Det var ett glas med grått grus på botten. Det var njursten som farmor kissat ut och sparat, fick jag veta. Otrevligt tyckte jag och det gjorde intryck som fastnade i minnet.

Vi bodde i Göteborg. Mor hade flera gånger besökt Sahlgrenska sjukhuset på 1950-talet för att få bot för urinvägsproblem.
Medicinerna hon ordinerats hade inte hjälpt.
Mor och farmor i Bohuslän hade kontakter per brev. Minns att farmor skrev att nu måste mor lyssna på henne. Hon hade ju naturmedicin för urinvägsproblem och mor kände till farmors glas med njurgrus.

– Nu går jag och plockar Mjölonris och sänder till dig. Du lägger det i en kastrull, fyller den med vatten och kokar upp. När det svalnat dricker du, en liter om dagen i ett par dagar, skrev farmor.

Vi hämtade en låda på posten. Lådan öppnades hemma och riset togs ut. Mor sköljde det och tryckte sedan ner det i en kastrull och kokade upp.
Dagen efter när det kallnat, drack hon av det och jag fick smaka. Usch, det smakade som en maskrosstjälk som alla pojkar provat att suga på. Vi hade ju inte mobiler på den tiden, så man försökte leka med det naturen erbjöd.

Ett par veckor senare gjorde mor återbesök på Sahlgrenska.
En överläkare konstaterade förvånad att patienten plötsligt var frisk!
Med viss tveksamhet berättade mor att hon druckit svärmors mjölonte. Hon sa ”te” för det inte lät så farligt.
Läkaren tyckte det var intressant och sa att han hört talats om mjölon. Han bad mor berätta ingående hur hon gjort och noterade vad han fick veta.

En dag i femtioårsåldern var jag på uppdrag hos en stor industri.
Jag åkte med min kund i bil inne på området och plötsligt fick jag kraftig magvärk.
Jag bad att få stiga ur och kastade mig på marken. Folk strömmad till, de trodde jag var döende.
De fick in mig i bilen igen och körde mig till sjukstugan som fanns på industriområdet.
Läkaren konstaterade snart att det var fråga om njurstensanfall. Jag fick en bedövningsampull i baken och efter någon timme avtog smärtan.  Problemet återkom och jag besökte sjukhus flera gånger som erbjöd tillfällig lindring. Då kom jag tänka på farmors och mammas åkommor. Tanken dök upp, hur skaffar jag mjölon?

I Skövde fanns ett naturapotek där jag handlade en sats som kallades doktor Ledins Njurelexir. Jag blandade till enligt föreskrift och tog mod till mig inför drickandet. Det smakade så illa som förväntat, som maskrosstjälk. Inte så konstigt för maskros var en av många ingredienser utöver mjölon.

Efter ett par dagar sved det ända ut i snoppen när jag kissade, men till skillnad från farmor försökte jag inte samla in gruset.

För någon vecka sedan vaknade jag en natt med magsmärta. Det blev sjuktaxi till sjukhuset cirka 10 mil från Skaftö till NÄL vid Trollhättan.
Nytt njurstensfall konstaterades, cirka tjugo år efter det förra.
Jag fick utmärkt mottagande klockan sex på morgonen. Bedövning och magnetröntgen som bekräftade njursten.
Kunde åka hem samma dag.
Jag blev ordinerad ett vidgande preparat som jag redan åt (stod på, som proffsen säger) för att kunna tappa av förbi min prostata. Därför var jag tveksam till medicinen. Jag hade ju ätit den och ändå fått njursten. Fast jag måste tillstå att värken släppte efter någon dag.

Mina tankar gick förstås till mjölon, så jag googlade på Ledins Njurelexir. Det fanns beskrivet på nätet! Men ack nej, ingen sålde det numera.

Jag fick nöja mig med Ledins Curitur som jag betraktar som synnerligen utspädd njurelexir. Dessutom smakar det inte dåligt. Jag drack Curitur, efter ett par dagar med dubbel dos mot rekommendation.

Jag skrev till Ledins och undrade varför de slutat med den utmärkta njurelexiren. Svaret blev det jag misstänkte. Skärpta krav tvingade dem att begränsa sig till att sälja tama ”kosttillskott”. Njurelxiret klassades som läkemedel och det har man inte gett sig på. Big Pharma vill begränsa naturmediciner tänkte jag, med stränga krav som bara stora företag kan klara av.

Nu hör jag på TV om att samhället har svårt komma tillrätta med den livsfarliga drogen Fentanyl.
Om man förbjuder en variant ersätts den av en annan snarlik och lika farlig. Då det gäller droger, verkar det som man bara kan förbjuda en viss bestämd typ som lätt kan kringgås med smärre ändring.

Varför kan man inte behandla droger som läkemedel?
Alla droger som inte registrerats och inte blivit godkända, kan väl anses olagliga.
En förklaring kan vara att då det gäller droger är Big Pharma ointresserat av att trycka på. De kanske rent av ser en marknad för att rehabilitera drogskadade.

Jan Ivarson

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan. 

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/635-politiker-saknar-slingerkolar/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/637-forvaning-over-omojlig-integrering/

 

1 thought on “636. LÄTTARE ATT FÖRBJUDA NATURMEDICINER ÄN DROGER

  1. Vill lägga till att medicinen jag äter för att kunna kissa med min förstorade prostata, kallar jag för Kissinger.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.