785. SPLITTRINGEN AV SVERIGE FORTSÄTTER


785. SPLITTRINGEN AV SVERIGE FORTSÄTTER
av Jan Ivarson, 2021-05-01.

Nu ser vi en ny typ av splittring utöver Utsatta Områden.
Landet har utan debatt delats i fyra Elområden.
Det har tidvis medfört groteska elpriser i Svealand och Götaland. Pappersbruk har fått stänga på grund av högt elpris. Arbetare friställs men de har delvis lämnat Skattepartiet, så stängningen är inte så kännbar för regeringen.

Pappersbruk är del av våra basindustrier som bidrar till bytesbalansen.  Vi har ännu råd att flyga in livsmedel som grönsaker till ökande befolkning. Folkökning är den enda ökning som anses långsiktigt hållbar i rödgröna kretsar. Föregående år fylldes landet på med ca 80 000 individer, nästan sex gånger så många som Lysekils kommun.

I regeringskretsar funderar man nu på att ”se över” elmarknaden genom att minska antal elområden till två.
Varför inte till ett, för Sverige?
Man kan förstå att det kostar att överföra el från Norrland till södra delen av landet, men inte så mycket att priset måste femdubblas.
Det klarade vi av innan kärnkraften började avvecklas och innan befolkningen ökade med 25 %. Det naturliga hade varit att antal kärnkraftverk och annan infrastruktur ökat i motsvarande grad. Regeringar har istället sparat med eftersatt underhåll, uteblivna utbyggnader och begränsad konsumtion med höjda priser.

Det kostar också mer att frakta importerade varor från Göteborgs hamn till Jokkmokks marknad, men inte femdubbla priset. Sådana prisskillnader orsakas av personer som inte har svenskars bästa för ögonen.

Nästa splittring kan bli fördyrande Importvaruområden för att höja konsumentpriserna bortom Göteborgs stora hamn. De kommer skapa ytterligare momsintäkter till staten genom höjda priser.
Billigast blir det kring Götalands hamnar och fem gånger dyrare i Norrlands inland.
Senare får regeringen tillsätta en utredning om ökat stöd till utsatta importvaruområden och lova bidrag i kommande valrörelse.
Målet är att göra alla beroende av bidrag. Utmärkta jobb för f. d. politiker med rätta värderingar som vill förstärka sina inkomster.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Läs fler krönikor genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: 784. VARFÖR FÖRSES INTE LOKALER DÄR FOLK SAMLAS MED LUFTRENARE?

Nästa krönika: 786. INKOMSTBASERADE PRISER

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.