264. RESURSER BLIR BELASTNING


264. RESURSER BLIR BELASTNING
av Jan Ivarson, 2015-03-31.

Dagligen kan vi läsa om dåliga skolresultat och oroligheter på många platser. Göteborgs-Posten skriver i artikeln ”Unga i Biskopsgården: Vi vet vad som krävs”.

GP har besökt Sjumilaskolan en dag och pratat med eleverna, bland annat med två elever i skolan som rankas som den fjortonde sämsta i landet. Hela artikeln finns i GP:s nätupplaga.

– Det är för många nyanlända i skolorna i Biskop, för många i klassrummen. Vi är typ 30 personer på vissa lektioner och läraren måste förstås hjälpa de nya mer, många av dem är ju inte på samma nivå som oss andra. Lärarna hinner inte hjälpa oss så mycket som de skulle behöva. Jag förstår att det stressar dem också, säger Fatima.

– Det borde finnas minst två lärare i varje klass på lektionerna, fyller Tugay i.

Eleverna jämför med Torslandaskolan som ligger i samma stadsdel. Sjumilaskolan har ca 500 elever varav drygt 100 är nyanlända. Förra året kom 88 stycken. Torslandaskolan tog emot fyra.

– Det är bättre med en blandning, det är så segregerat nu, säger Tugay.

Trångboddheten hemma hos invandrare är också problem som gör det svårt att studera, säger en flicka. Hon har en tid bott med sju personer i tre rum. Men ändå gillar många skolan. Flera säger att de trivs och känner sig trygga trots att Amir berättar om skottlossningar, trångboddhet, fattigdom och elever utanför samhället.

Vad är det eleverna vet om vad som krävs?
– Det är för stora klasser med för stor andel invandrarelever!

Precis vad de sagt som kritiserat invandringspolitiken. Då har media kallat det invandringsfientlighet och rasism och istället framhållit att invandrare är en resurs. När invandrare själva får påtala problem, visar det sig att det kan bli för mycket av det goda. Lagom är bäst.

Synpunkten att 30 elever i en klass är för många är nog riktig med hänsyn till andelen invandrarelever. I mitten av 1900-talet var det fler i klasserna men då hade de flesta svenska som modersmål och mer likartade värderingar.

Artikeln i GP visar att när skolan behöver mer pengar för fler lärare och trygghetsvärdar, beror det på invandringen. Kostnaderna bör rätteligen bokföras där de hör hemma, på invandringskonton för extrastöd till vård, skola, omsorg, rättsväsendet, försäkringsbolag och gränsskydd.

Den princip politikerna nu tillämpar för att dölja invandringens kostnader, är som om staten skulle bevilja kemiföretag stöd för tillverkning av mer och billigare konstgödsel för att stödja ekonomiskt trängda bönder.

Jan Ivarson
politiskt obunden

3 tankar på “264. RESURSER BLIR BELASTNING

    • Hej Mikael!

      Kul att någon håller med mig…hehe.
      Jag tror ärligt talat att jag gör mest nytta för Sverige härifrån.
      Nu var det ju Jan Ivarson som skrev denna krönika och ska ha uppskattningen för den och han bor i Sverige.

      Nu pendlar jag ju lite ibland till den gudsförgätna håla som en gång i tiden var det bästa landet i världen.
      Jag måste dock medge att jag idag skäms över att berätta att jag kommer från Sverige.

      För bara 6 år sedan när jag kom hit till Filippinerna, var jag fortfarande stolt över att säga att jag kom från Sverige, även om ytterst få visste var det landet låg.
      Idag börjar märkligt nog befolkningen här, känna till lite mer om Sverige.
      Ryktet om svensk dårskap och den ”hedrande” andraplatsen i världen när det gäller våldtäkter, börja sprida sig i runt vår värld.

      Tack för att du kommenterar här och välkommen åter!

      /Lars Agerstig
      honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.