219. TID ATT AVSKAFFA KOMMUNALSKATTEN?


219. TID ATT AVSKAFFA KOMMUNALSKATTEN?
av Jan Ivarson, 2015-01-22.

Den unge riksdagsledamoten Fredrik Christensson (C) tyckte i en artikeln att folk skall få välja hur deras kommunalskatt skall fördelas. Förändringar börjar med en tanke. Denna innebär att de som flyttat från en liten kommun till en storstad ofta återvänder till glesbygden på fritiden. De kan tänkas vilja att en del av skatten skall gå till glesbygdskommunen. Tanken att stödja avfolkningskommuner är god.

Småkommuner har oftast högre kommunalskatt än storstäder. Ett alternativ är att bostadsortens kommunalskatt fördelas till kommuner där de skattskyldiga äger fastigheter. Men varför inte ta steget full ut och avskaffa kommunalskatten?

Staten kan svara för kommunernas välfärd och ett basutbud för idrott och kultur. Fem idrottshallar och ett äventyrsbad per en halv miljon invånare. Allas lika värde bör inte bara gälla invandrare utan alla kommuninvånare. Därutöver ges kommunerna ett mindre belopp att fördela på egen hand. En successiv övergång till statligt ansvar för kommunerna är tänkbart. Vi har redan kommit en bit på väg med riktade statsbidrag och omfördelningar från rika till fattiga kommuner.

De flesta rikspolitiker arbetar för nationalstaternas avveckling. Då är det lämpligt att börja med att avskaffa kommunalskatten. Sveriges gränser blir allt mer till för att beskatta de som skall finansiera den välfärd som skall stå till allas förfogande. På den vägen är Christensson.

Jan Ivarson
politiskt obunden

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.