169. VINSTER OCH VALFRIHET


169. VINSTER OCH VALFRIHET
av Jan Ivarson, 2014-10-11.

I riksdagsdebatten den 8 oktober diskuterade valfrihet och vinster i välfärden. Jimmy Åkesson sa ungefär:
– Svenska folket vill ha valfrihet i bland annat äldrevården men att de ogillar orimligt höga vinster.
Kloka ord, i synnerhet om vinsterna förs ut ur landet och undandras beskattning.

Vänsterpartiernas lösning är att förbjuda företag i vårdbranschen, för att hindra stora vinster. Med sådan politik försvinner valfriheten och de som arbetar i välskötta företag mister sina jobb.

Det naturliga är, att ställa frågor om varför övervinster bara förekommit i några branscher? Varför är det inte så i andra branscher, där kommuner och landsting uppträder som stora upphandlare?
Det beror på att andra branscher är äldre, så kommuner har bättre kunskap om priser och hur de skall utforma sina förfrågningar.

Man kan fundera över hur mångmiljonvinster kan uppstå i branscher som under åratal har bedrivits av kommuner. Därmed måste man i kommunerna känna till vad deras kostnader är, hur många anställda det behövs per kund och hur stor byggnad och utrustning som behövs. Den kunskapen bör vara styrande för vad samhället är berett att betala. Därför är det förvånande hur enorma vinster kunnat uppstå.

När en kommun bygger ett hus gör den i allmänhet flera upphandlingar för utredningar, projektering, entreprenader, kontroller och besiktningar. I byggbranschen finns etablerade rutiner för hur de olika skedena skall gå till och det finns priser för kvadratmeter för olika moment i byggprocessen. Liknade uppgifter saknas i hög grad för upphandlingar inom vård, skola och migration. Därför har det skapats utrymme för missbruk.

Kommunerna saknar kompass för upphandling av vårdtjänster. Det förklarar att man gjort dåliga affärer. Lösningen bör inte vara att förbjuda upphandlingar, utan att göra dem bättre!
Politikerna förstod inte att de lade ett orimligt krav på kommunerna, när de öppnade för privatiseringar. Möjlighet för privatisering borde föregåtts av utbildning och framtagning av hjälpmedel liknande de som finns i byggbranschen.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.