22. FÖR STORT KLIV I CENTERLANDSKAPET


22. FÖR STORT KLIV I CENTERLANDSKAPET
av Jan Ivarson, 2013-08-09.

Bönder har för många framstått som en grupp med sunda värderingar och med båda benen i den svenska myllan. För någon generation sedan hade en stor del av befolkningen sin försörjning av jordbruk och många var små jordbrukare. De var så många att det bildades ett politiskt parti för att ta tillvara deras intressen. Från början kallades partiet Bondeförbundet och senare kallade det sig Centerpartiet i förhoppning om att kunna bredda väljarbasen. Ännu under slutet av nittonhundratalet och fram till våra dagar fanns det pensionerade småbönder som röstade på Centern, men efterhand har de flesta återbördats till jorden för evigt.

Centerpartiet är det enda parti som främst bildats för en viss yrkesgrupp. För arbetarklassen som levde på samma villkor som många småbönder, bildades inte partier för olika yrken. Byggnadsarbetare och industriarbetare fångades i hög grad upp av socialdemokraterna och kommunisterna. I takt med att industrin avvecklats och välståndet ökade, har även dessa partier sett medlemskadern decimerats, men har delvis kunnat kompensera sig med stor invandring. Palme insåg behovet av fler fattiga och erbjöd chilenare komma till Sverige. Sedan har invandringen rullat på.

Partier som ursprungligen bildats för tjäna de svaga, har litet intresse av att höja välståndet för sina väljare. Då sågar de ju av den gren de sitter på, men industrialiseringen höjde ändå levnadsstandarden för fler än vad som gynnade partierna.

För partier som har svaga och lågutbildade väljare som affärsidé, är det bra med stor invandring även om invandrarna inte kan bli till nytta för landet. Partierna hoppas att deras sympatisörer inte inser sambandet. Vi kan nu avläsa det bland annat i försämrad vård, eftersatt infrastruktur och i ett nästan avvecklat försvar.

I invandringens släptåg har vi fått begränsad yttrandefrihet som fört oss närmare en diktatur. Vi har blivit en demokratur med fria val men med styrd åsiktsförmedling. Kritiska frågor om invandring ges lite utrymme i svenska media. Den som tar sig igenom medias politiska filtrering riskerar smädelser och trakasserier, kan uteslutas ur fackföreningen och mista jobbet om man har koppling till fel parti. Media som skall granska makten betalas med en halv miljard i presstöd och med fina poster som utses av staten. De har lett till stort inflytande för kulturvänstern som präglar pressens villkor och åsiktsbegränsning.

För att knyta till sig nya sympatisörer har socialdemokraternas religiösa grupp Broderskaparna knutit band med muslimska religiösa företrädare. I denna strävan har man bortsett från betydande åsiktsskillnader som i kvinnofrågor. Svenska kvinnor betalar högt pris genom att vi nu har näst flest våldtäkter i världen.

Inom centern har man letat efter nya väljare sedan landets småbönder försvunnit. I stället för att driva frågor som ligger nära jord- och skogsbruk och visa på realistiska förslag på energiområdet, har man låtit storstadsbor lägga fram tankar om månggifte och fri invandring. Det blev förstås för stort kliv, för partiets sympatisörer, ungefär som om vänsterpartiet skulle föreslagit skattelättnader och avdrag för alla som satsar på börsen. Centerledningen gör nu allt för att väljarna skall glömma de värsta av partiets verklighetsfrämmande visioner.

Centern har i hög grad överlåtit miljöfrågorna till Miljöpartiet i stället för att satsa på frågor om jord- och skogsbruk och stärka markägarnas intressen. Missbruk av den svenska allemansrätten beror på otydlig lagstiftning som i vanlig svensk ordning mest är inriktad på icke markägares rättigheter, medan litet föreskrivs om begränsningar och skyldigheter. Här har Centern haft viktiga frågor de försummat.

Nu kan utlänningar dra in i svenska skogar med tillfällig bosättning och nedskräpning, under förevändning att plocka bär. Polisen saknar resurser att avvisa intrången för att lagarna är för oklara. Ingen vill hjälpa markägare som utsätts för intrång. Dessa tvingas städa upp på egen bekostnad och riskerar annars bli åtalade för miljöbrott som andra orsakat!

Folk flygs in från andra världsdelar för att plocka bär samtidigt som vi har tiotusentals friska arbetslösa. Dessa lever bättre på försörjningsstöd än på bärplockning så deras beteende är rationellt.

Om någon odlar på annans mark har markägaren begränsad tid att på egen hand ta bort grödan. Om folk trampar upp stigar på annans mark kan de senare utgöra hinder för ägarens markanvändning.

Allemansrätten har urholkat ägandet mer än vad som ursprungligen var tänkt. Det goda syftet att låta folk komma ut i marker för att vandra och plocka blommor och bär missbrukas yrkesmässigt av utlänningar. Partiet som bildats för att tillvarata böndernas intressen har förblivit passivt. Istället har de förespråkat mer invandring till glesbygder som svenskar flyttar ifrån av brist på arbeten.

För att markägarna skall kunna hävda sina intressen måste de nu uppträda som i Vilda Västern. De bör flera gånger per år rida runt och försöka avvisa intrång och bygga hinder på sina vägar till skog och åkrar så de inte invaderas av nerskräpande bärplockare. Om möjligt bör markägare också förhindra att gångstigar uppkommer om de inte skall erodera sin äganderätt. Det kan ske med inhägnader med tjurar som håller folk på avstånd. Med det kommer vi ytterligare ett steg närmare Vilda Västern.

Istället för att ta tag i dessa frågor har Centern föreslagit månggifte och vill ha fler invandrare som landet inte har arbete för. Samtidigt uppmanas svenska ungdomar studera och söka arbete utmanads. Det är med högt kunskapsinnehåll vi skall konkurrera, kan man höra politiker säga, samtidig som de vill ha fri invandring av lågutbildade som inte kan landets språk. Det blev för stort kliv i det politiska landskapet och det gamla ärevördiga partiet ligger nu under spärren 4 % till riksdagen. I min framtidsvision finns inte partiet efter nästa val år 2014.

När väljarna gått ur tiden som ett parti bildas för, är det hög tid att avveckla partiet. För Centerns del kan ett problem bli hur det skall fördela sin stora partikassa. Då kan det passa bra att pengarna går till ett ändamål som mot partiets slut varit en av dess politik -– till stöd för invandrare. Ett sådant stöd skulle i bästa fall kunna få dubbel effekt, genom att temporärt lindra bördan av invandringen för skattebetalarna.

Jan Ivarson

1 thought on “22. FÖR STORT KLIV I CENTERLANDSKAPET

 1. Tack Jan!
  Onekligen en mastig text att ta sig igenom, men för den som verkligen
  ger sig tid att läsa igenom din text, får sig serverat en hel del sanningar.
  Jag kommer själv från en gammal bondesläkt från början och är nog
  ganska övertygad om, att mina gamla förfäder skulle snurra som
  propellrar i graven om de kunde se dagens elände!

  Jag kan se på statistiken att åtskilliga personer läser dina och andras
  skarpsinniga krönikor varje dag. Ni krönikörer fyller därmed en oerhört
  viktig uppgift, där ni med er kristallklara logik åskådliggör hur vårt samhälle
  faktiskt ser ut.
  Jag kan inte nog framhålla hur stolt jag är över att ni skriver här på Honesty4u!

  Tack återigen för en utmärkt krönika.

  /Lasse Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.