16. AXPLOCK UR NYHETSUTBUDET


16. AXPLOCK UR NYHETSUTBUDET
av Jan Ivarson, 2013-06-28

VD för LI – Livsmedelsföretagen uttalade sig i TV1 om villkoren för utländska bärplockare. LI vill verka för justa villkor och avtalsenlig lön. Minimilönen ligger på ca 19 000 kr/månad. Det är en angelägen uppgift för LI men många frågar sig varför det behöver flygas in folk från andra sidan jordklotet för att plocka bär, när vi har hög arbetslöshet. Kan det vara så att minilönen är för låg? Samhällets insatser bör i första hand vara inriktade på att sysselsätta den inhemska befolkningen. Där saknas kreativa åtgärder.
Frisbeesportförbundet har dragit igång ett lovvärt initiativ genom insamling av pengar från sina medlemmar. Förbundet kan därför dela ut frisbeediscar till sommarlediga elever Malmö, Örebro och Göteborg, bl. a till de som går i Gamla Lundenskolan berättar TV1.

Bättre upp är det för elever som går i SfI – Svenska för Invandrare i Vetlanda kommun. Skolverket har beviljat kommunen 513 000 kronor för moderna hjälpmedel. Verket vill utveckla verksamheten i hemspråksundervisningen för elever med kort skolgång, skriver tidningen HN – Höglandsnytt. Pengarna skall användas för att ge varje elev en läsplatta typ iPad.

– ”Vi tror vi att vi kan komma långt med hjälp av läsplattor och att det kan göra stor skillnad för elever som inte tidigare kan läsa och skriva på sitt eget språk, säger kommunens chef för vuxenutbildning”.

Initiativet väcker tankar om kommunen förfogar över iPad-anpassade undervisningsprogram. Annars bör det bli svårt att undervisa elever som inte kan läsa, i synnerhet på språk med andra bokstäver och som kanske skriver åt andra hållet. Jag skulle vilja ta del av en språkkurs i arabiska/svenska. Tankarna går till min första läsebok jag fick av mina föräldrar i femårsåldern. Den började med bokstäverna och sedan följde korta meningar.
Jag minns de första: Mor syr. Far ror. Kalle kanin äter kål.

Med domen om krav på radiolicens på datorer kan vi se fram mot en tvist mellan Skolverket och kommunen om vem som framgent skall betala elevernas licens för public service programutbud, om licensen inte ingår i försörjningsstöden.

Låt oss hoppas Vetlanda kommun ligger lika långt framme i skolverkets krav på kommunernas åtgärder för att gömma illegala invandrares elever.
Jag har länge undrat hur det skall gå till.

En lärometod kan vara att eleverna bankar in kunskaperna i varandras skallar med sina Ajjpädds. Det skulle vara en tidsanpassad metod som Skolverket bör godta, så det inte utdömer böter för otidsenlig kunskapssyn och auktoritär stil.

Privatskolan Maria Elementar i Stockholm har dömts till 1,2 milj. kr i böter för överdriven ordning och auktoritärt förhållningssätt. Skolans samtliga elever har de senaste åren gått ut med behörighet för gymnasiet och haft betyg över genomsnittet i landet. Antar skolverket vill markera jämställdhet med att ingen får avvika för mycket. Det kan bidra till klasskillnader och ojämlikhet.

Jan Ivarson

1 tanke på “16. AXPLOCK UR NYHETSUTBUDET

 1. 16. AXPLOCK UR NYHETSUTBUDET
  av Jan Ivarson, 2013-06-28

  Jag måste säga att jag är ärligt imponerad av din förmåga att fullkomligt ”spruta”
  ur dig den ena intressanta krönikan efter den andra.
  Jag är övertygad om att alla läsare som läser krönikor här på Honesty4u,
  delar min uppfattning om detta.

  ”En lärometod kan vara att eleverna bankar in kunskaperna i varandras skallar
  med sina Ajjpädds.”
  Denna mening samt den underbara och för ändamålet anpassade stavningen
  ”Ajjpädds”, kanske inte var den snällaste analys jag har läst, men dessvärre
  tror jag att du eventuellt får rätt den dagen vi sitter med facit i handen!
  Härligt skarpsinne på min ära!
  Jag längtar redan efter nästa krönika från din välvässade penna.

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.