192. JA, SÅ ÄR DET JU!


192. JA, SÅ ÄR DET JU!
av Jan Ivarson, 2014-11-19.

Svenskarna har vant sig vid höjda skatter. En del förstår inte vad skattehöjning innebär. Det insåg jag, då jag diskuterade frågan med en person.

Kommuner, landsting och staten höjer skatter. Det är nödvändigt för att klara välfärden heter det, alltså den välfärd vi klarade tidigare år. Vad kan det bero på?

Kommunala bolag höjer avgifter med förklaring att de har stora investeringsbehov för eftersatt underhåll, därför att pengarna gått till annat. Så har kommuner missbrukat sina bolags monopolställning för t ex VA-avgifter. Nu saknas pengar för nya anläggningar. Gamla VA-ledningar har ansetts ha en livslängd av 50 år. Med den insikten borde 2 % bytas i medeltal varje år. Få kommuner har gjort det, i förhoppning om att få statsbidrag när anläggningarna är slut.

Under några år har inflationen och löneökningarna legat på låg nivå, men jag tror de flesta ändå fått lite höjd lön. Med det i medvetandet tyckte den person jag diskuterade med:

– Men när vi som arbetar får högre lön, är det rimligt att även kommunen vill ha det.

Det har du rätt i förklarade jag, men det får kommunen automatiskt när din lön höjs. Då betalar du mer skatt! När kommun, landsting och staten höjer skatten innebär det att de tar större andel av din inkomst. De är inte nöjda med den löneökning du får!

Det finns en gräns för hur hög andel av folks inkomster som kan tas i skatt, sa jag och berättade om Lafflerkurvan. Den visar att då skatten ökar över en viss gräns, så minskar samhällets intäkter för att folk arbetar mindre.

Få är beredda att arbeta om det mesta eller allt går till skatt. Vi är redan där! Det visas av att regeringar fått införa undantag från den beskattning de infört. Undantagen kallas Rot och Rut och sänkt restaurangbeskattning. Att restaurangbranschen specialbehandlats beror på att den sysselsätter lågutbildad arbetskraft som våra regeringar särskilt omhuldat och öppnat gränserna för.
En annan variant är lönebidrag till företag som anställer folk som inte kan göra nytta för full lön. Bidragen motiveras av att underlätta svåranställdas introduktion på arbetsmarknaden, men ur politisk synpunkt är det minst lika viktigt att få bort dem ur statistiken för arbetslösa. Då ser det ut som om regeringen har lyckats med sin politik.

– Ja så är det ju!

Jan Ivarson

1 thought on “192. JA, SÅ ÄR DET JU!

  1. Att diskutera skatter och liknande med såssar det är som att hälla vatten på en gås.
    Såssar kan inte tänka och vill inte heller lära sig logik eller att tänka, Orsaken är att dom e robotar !!

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.