444. SVERIGE, VÅRT SVUNNA FOSTERLAND


444. SVERIGE, VÅRT SVUNNA FOSTERLAND
av Jenny Axelsson, 2016-04-17.

Astrid Lindgren målade upp en idyllisk bild av Sverige genom sina böcker och filmer, vi minns alla Saltkråkan, Bullerbybarnen och Madicken. Det är före min tid, men det påminner mig även om min egen barndom.

En bild som etsats sig fast i mitt minne är hur jag sprang över fältet och kunde känna gräset under mina bara fötter, blå himmel och strålande sol, hur man kunde suga i sig dofterna av sommar. När vi flickor tog på oss vår allra finaste klänning och satte rosetter i håret, pojkarna med skjorta och kortbyxor sjungandes ”Du gamla, du fria” på skolavslutningen för att ett par veckor senare hoppa små grodorna runt midsommarstången.

Det är ett minne av ett tryggt och fridfullt Sverige. Det är ett minne jag önskar att jag kunde föra vidare till mina barn och framtida barnbarn.
Det är också bilden av ett Sverige som är värt att kämpa för. När man behöver bli påmind om varför man kämpar, så är det lätt att plocka fram minnet. Det gör att man orkar fortsätta lite till.

En gång i tiden var Sverige ett blomstrande land. Vi behövde till och med ta in förstärkning från utomstående för att klara av allt arbete. Det gick bra för landet.
Men så hände något som är svårt att reparera. Vi står nu och gungar på ett ben framför ett stup. En liten, liten knuff och vi stupar rakt ner i avgrunden. Hur kunde det bli såhär?

Jag avsäger mig allt ansvar. Jag skyller detta på de 87% och den rådande regeringen för denna nedmontering av landet. Nej, inte bara dessa för det började långt innan. Företag flydde utomlands på grund av höga skatter. De lär aldrig återvända heller. Bostadsbristen och bristen på arbete gör att många nu flyr.
Jag röstade inte fram detta elände men får lida för andras dumhet, likt många andra.

Hur kan svenskarna vara så naiva att gång på gång gå på dessa tomma löften som våra politiker kommer med? Det låter alltid så himla bra inför varje val, men vid det här laget borde folk ha förstått att det inte är något annat än lögner. Lögner för att vinna röster.
När de väl kommit till makten kör de över oss med ångvältar. Är det inte dags att vi själva tar ansvar för vilket Sverige vi vill ha?

En gång i tiden kände svenskarna en kärlek till fosterlandet, en kärlek och stolthet. Det var länge sen nu men hur ska vi göra för att återfå denna kärlek och stolthet?

Nordmännen länge i Svea har bott.
Kämpat för frihet och på framtid trott.

Mitt Sverige vill jag älska, i Sverige vill jag bo.
Här vill jag leva mitt liv, här vill jag leva i ro.

Sverige, vårt kära fosterland.
Blågula fanan som håller vårt band.

Sverige, vårt kära fosterland.
Jag håller dig hårt i min hand.

Red. anmärkning.
Dikten är skriven av Blågul Stolthet (lite omarbetad av Jenny Axelsson).

Jenny Axelsson

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/443-lan-till-budget-for-fordumning/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/445-makten-ar-din-bara-du-tar-den/

5 tankar på “444. SVERIGE, VÅRT SVUNNA FOSTERLAND

  1. Mitt Sverige finns inte mer..min stolthet över att kalla mej för svensk finns inte mer =(
    Varför tas det in så många muslimer i landet…ser den s.k regeringen att det är ett våldsbenäget folk som enbart förstör & raserar…F.d Sverige har blivit världens största soptipp

  2. Du är bara så bra, tänk om alla var så. Sverige finns tyvärr inte längre. Fan ta den jävla 7-klövern, vad dom har förstört, vårt f d så fina land.

  3. Sverige var ett fint land och då var man stolt över landet.
    Idag är Sverige knappt kvar och man skäms för landet. :/

  4. Vi älskar dig Sverige du är ett fantastiskt vackert land men du gråter över att främmande makt ska förstöra din skönhet!

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.