154. STÄLL KRAV PÅ MEDIAS ÄGARE


154. STÄLL KRAV PÅ MEDIAS ÄGARE
av Tore Trodé, 2014-08-26.

På nätplatsen Fria Tider finns en artikel med rubriken: ” Bonnier kräver myndighet mot näthat”. När argumenten tryter om svenskfientlig politik och kritiken svider, vill medias ägare ta till lagstiftning för att rädda skinnet.

Visst kan man läsa sådant på nätet som inte borde skrivits men det skall ses i ljuset av den massiva Sverigefientliga propaganda som dagligen väller fram i media. Det gör folk frustrerade och får dem ta till ord de annars inte skulle använda, i synnerhet som de har svårt att få komma till tals i gammelmedia och få förståelse hos politiker de tidigare sympatiserat med.

Vad Sverige behöver är nya lagar och en myndighet som ställer krav på mediebolagens ägare. De har hittills levt utan ansvar för sina mediebolag, utom för de rent företagsekonomiska.

Man bör utkräva ägaransvar för mediebolag som bedriver nyhetsförmedling och opinionsbildning som berör samhällets fundament. Det kan man inte räkna med att mediebolagen själva skall orda om. Skall ansvar krävas av mediebolagens ägare måste det ske genom en folkopinion och staten.

Det är rimligt att nyhetsrapportering inte förvanskas, utan speglar verkligheten oavsett om den gynnar eller missgynnar vissa politiska partier. Nu finns det regler för att det skall framgå om en text är redaktionell eller en annons. På samma sätt bör det tydligt framgå vad som är politisk opinionsbildning och nyhetsförmedling. Det bör finnas krav på mediebolag som förmedlar nyheter att de är väl underbyggda och sanna. I tveksamma fall kan rapportering få ske ändå, men med tydlig reservation för sanningshalten.

Media har länge påstått att invandring är lönsam och är nödvändig för landets välfärd. Vad grundas det på och hur överlever då nationer som har mindre befolkning än vårt land?

Nu har statsministern tvingats krypa till korset, om att invandringen kostar mer än den ger, i varje fall inte på kort sikt menade han. Sverige har haft stor invandring under årtionden som resulterat i områden som Rosengården och Biskopsgården. Om påståendena om lönsam invandring på sikt vore sanna så borde dessa områden blomstra. Där råder i stället social oro med ständiga behov av stödåtgärder. Den bild som mediebolagen gett är uppenbart felaktig. För det har medias ledningar ansvar, men ytterst bolagens ägare.

Tänk om bilföretag skulle påstå att de bygger trafiksäkra fordon, som i praktiken visade sig ha dåliga egenskaper. Då skulle samhället kanske inte bara ingripa mot bolagen, utan även ställa krav på bolagens ägare och tvinga dem att förklara sig i media.

T. Trodé

1 thought on “154. STÄLL KRAV PÅ MEDIAS ÄGARE

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.