357. POLITIKER BYTER KURS


357. POLITIKER BYTER KURS
av Jan Ivarson, 2015-11-07.

Kurssättning i politiken omprövas. Åsikterna håller på att ändra kurs 180 grader. (FP) har tvärvänt och ser nu ut att vilja segla med vinden, i kapp med (SD).

Invandrare har sagts ha hög kompetens. När vi berikats med dem börjar tidigare tvärsäkra byta åsikt. I en intervju med partiledare Jan Björklund (FP) i SvT ”Rakt På”, sa han att problemet är att det kommer så många lågutbildade. Väljare undrar när den kompetensändringen inträffade.

– Andra länder måste ta större andel av flyktingarna (omskrivning för att begränsa invandringen). Vi måste modernisera och liberalisera arbetsmarknaden, sa Björklund.

Med det menar han, att det behövs nya osvenska låglönejobb som inte platsar i kollektivavtal. Hur det går ihop med en högteknologisk konkurrens för fortsatt välfärd, kräver ytterligare kursändring. Avsikten är u-landsanpassning.

Om Björklund sagt det han sa i ”Rakt På” för bara ett par månader sedan, hade landets största pudlar inte räddat honom kvar i politiken. Än mer anmärkningsvärt är att journalister ligger lågt. Politiken börjar anpassas till verkligheten. Synd att det sker så sent att skadorna blivit delvis oreparabla.

Då jag för något år sedan skrev kritiskt om invandringspolitiken, svarade Lysekils riksdagsman Fredrik Christensson (C): Så synd.

Nu bör han vara glad då Lysekils största hotell med restaurang skall bli flyktingförläggning. Hans partikamrater och övriga partier kan glädjas över alla jobb som kommer skapas, som socialpersonal, gode hen, tolkar, lärare, klassresurser och specialister på hemspråksundervisning. Det behövs advokater, vaktbolag och poliser.

Vårdcentraler och tandläkare får mer att göra då nysvenskar är köpstarka i vården. ICA får prägla fler plastkort. Kommunen bör budgetera för asylsökarnas fria resor och diverse prylar för anpassning till svensk livsstil. Badhuset kan behöva införa olika tider för män och kvinnor. Så ser behoven ut som skall finansieras.

Under tiden som det strandnära hotellet sprider exotisk attraktion över turister i husbilar, fritidsbåtar och kryssningsfartyg, kan politikerna planera för tiden då statsbidragen upphört. Hur mycket mer kan de höja skatten och vad kan de dra ner på för att slippa ha tråkigt?

För något år sedan skrev jag, att det vackra huset Oscar skulle kunna byggas om till en mönsteranläggning för äldreboende, om kommunen fick lika mycket av staten som Migrationsverket delar ut per person. Förslaget ansågs vara en oförskämdhet med rasistisk underton.
Det hade mottagits väl om jag föreslagit ombyggnad till flyktingboende. Kanske blir Oscar nästa flyktingprojekt sedan stadens största hotell genomgått tidsenlig ombyggnad, men det räddas kanske av sin brandfarliga konstruktion.

Hotellet med restaurang skall bli tillfälligt flyktingboende sägs det. Var gästerna skall bo senare är obesvarad fråga i bostadsbubblornas tid.
Lysekil har ett kommunalt bostadsbolag. Nuvarande hyresgäster kan bidra till att hyrorna för nyproduktion hålls nere. En upplagd passagerarfärja kan snabbt bli ett tredje projekt för strandnära boende. Det skulle nog även gamlingar uppskatta.

Väljare ser fram mot att få veta hur politikerna skall få notan att gå ihop, utan att vidgå att politiken lett mot en ekonomisk avgrund.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.