281. (S)KATT PÅ SPARAD EL


281. (S)KATT PÅ SPARAD EL
av Jan Ivarson, 2015-05-14.

Villan jag bor i är 11 år och har från början huvudsakligen värmts med en bergvärmepump. Driften har fungerat bra med bara ett byte av en kontaktor (strömbrytare) som bytts till en mjukstartare.

Värmepumpen har varit igång i 16.500 timmar. Varje drifttimme sparar 4,8 kWh. Den totala besparingen har alltså varit ca 79.000 kWh. Med ett elpris om drygt en krona per kWh har besparingen blivit ca 95.000 kronor.
Värmepumpars livslängd varierar och slutet närmar sig. Ett utbyte skulle idag kosta ungefär lika mycket som den hittills uppnådda besparingen. Då har jag inte räknat med kostnaden för borrhålet som var ca 50.000 kr. Det motsvarar kostnaden för en elpanna som varit alternativ till värmepump.
Vinst uppstår först om värmepumpens livslängd blir längre än tolv till femton år. Bergvärmepumpar har ungefär samma livslängd som en välskött katt. Några dör tidigt, få blir över tjugo år.

I dagarna har regeringen föreslagit en ny skatt på solel. Den begränsar lönsamheten för omställning till förnybar el. En som konstaterar detta är Anders Lago (S) i HSB. Förslaget innebär att bolag med flera fastigheter skall betala energiskatt för den el de producerar, i praktiken den energi de sparar på minskat inköp från elnätet.

Jag har tidigare skojat om detta och nu ser vi ut att vara där om förslaget går igenom. Den som sparar el undandrar staten skatt och det ses som en osolidarisk åtgärd. I nästa vända kan regeringen tänkas hävda att det kvittar hur man sparar el. Då ligger det nära till hands att värmepumpar åläggs en sparskatt av rättviseskäl. Hur kommer regeringen att se på elbilar som laddas från elnätet och rent av med solpaneler?

Elbilar kommer beskattas av rättviseskäl som om de körts på bensin, för att bland annat möjliggöra bra omhändertagande av ensamboende åldringar.

Statens kassor måste fyllas på alla tänkbara sätt.

Jan Ivarson
politiskt obunden

2 tankar på “281. (S)KATT PÅ SPARAD EL

  1. Och när alla bilar drar 0.3 liter/mil så kostar soppan 50 kr/lit. Det blir så när kostymen är för stor och våra svindlande politiker inte kan inse att man ska sy in den.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.