633. UNDERLÅTENHET ATT ANMÄLA MISSFÖRHÅLLANDEN DÖDAR PATIENTER


633. UNDERLÅTENHET ATT ANMÄLA MISSFÖRHÅLLANDEN DÖDAR PATIENTER
av Kenny, 2018-06-22.

Sjuksköterskorna skulle ha gjort en massanmälan, en så kallad Lex Maria-anmälan. Deras uppdrag är att se till patienternas bästa!
Patienter far ofta väldigt illa och till och med riskerar att dö på grund av vanvården. Sjuksköterskorna eller annan personal skall inte prioritera att vara lojala till en totalt inkompetent ledning eller att vara en del av en tystnadskultur.

Det som beskrivs är patienter som i många fall inte ens kan föra sin egna talan. Senildementa, väldigt svårt sjuka eller väldigt gamla framförallt utan anhöriga, är exakt lika värnlösa som små barn. Dessa patienter och närstående litar blint på att samtliga ansvariga skyddar och utför sitt uppdrag, exakt som man kan förvänta sig och har rätt att kräva.
Anhöriga skall inte vara de som har det yttersta och enda ansvaret för att sjukhusets rutiner följs. De är inte heller i samma utsträckning närvarande och har den insynen.

När sjuksköterskor försöker skademinimera istället för att sätta stopp för det som äventyrar patientsäkerheten, då är de en del av det problem som gör att människor kan avlida på ett svenskt sjukhus.
Jag ser en stor skillnad på personer i sin tjänsteutövning och vad de har för plikt, kontra en privatperson när det händer något på allmän plats men som ändå alltid har plikten att slå larm, om personen inte har kunskapen eller saknar kurage för att ingripa. Kurage är tveklöst en bristvara i vårt land.
https://www.facebook.com/politikfakta/photos/a.341532885938453.79792.274070532684689/1760774554014272/?type=3&theater.

Patienter som inte får sin medicin, inte serveras frukost och som tvingas vänta länge på en vårdplats.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/skarp-kritik-mot-sos-riskerar-miljonvite

Troligtvis så är all personal med sin utbildning och tjänstelegitimation skyldiga att ingripa, annars så är det en underlåtenhet som borde innebära en anmälan till socialstyrelsen med en eventuell prickning eller indragen tjänstelegitimation.

Det yttersta ansvaret har de högre cheferna på vårdklinikerna eller ledningen för sjukhuset, som borde ställas inför rätta och åtalas för de brister och vanvård som de med sin underlåtenhet har låtit fortgå.
Kommer det att ske? Med högsta sannolikhet inte!
I Sverige så finns det inget tjänstemannaansvar och de mest inkompetenta och mest vårdslösa kommer i de flesta fall undan. Det enda som nu sker i fallet Södersjukhuset, är att de hotas av ett vite.

Nyligen så avslöjades det, att de ansvariga på Karolinska hade ljugit om hur många som hade fått inställda och förlängda kötider till sina cancerbehandlingar. Ingen kunde svara på hur många som eventuellt avlidit på grund av detta. En anledning till att det inte kom till IVO:s kännedom, var enligt utredarna på grund av den ”tystnadskultur” som råder på sjukhuset.

Socialministern Annika Strandhäll anser att svensk sjukvård är en av världens bästa, trots att tillgängligheten enligt Läkartidningen är följande;
Sverige har det lägsta antalet disponibla vårdplatser i EU – 2,4 per 1 000 invånare.
Det går 4,2 läkare på 1 000 svenskar, vilket är fler än genomsnittet för OECD-länderna.
Det är några av siffrorna från OECD:s rapport.
http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/01/Fortsatt-minskning-av-disponibla-vardplatser-i-Sverige/.

Socialministern Annika Strandhäll ser det hela som en ”utmaning”, trots att sjukvårdssystemet i Sverige har havererat med folk som dör på grund av de långa väntetiderna. Flera storsjukhus har lagts ner och likaså akutmottagningar och till exempel förlossningsavdelningar. Hon anser inte att till exempel den rekordhöga invandringen är ett skäl till att vården nu är hårt pressad.

Kenny

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan. 

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/632-stenkastning-pa-utryckningsfordon/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/634-jaktvapen-och-engangsbestick/

 

1 tanke på “633. UNDERLÅTENHET ATT ANMÄLA MISSFÖRHÅLLANDEN DÖDAR PATIENTER

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.