50. TIDEN OCH KLOCKAN


TIDEN OCH KLOCKAN
av Jan Ivarson, 2013-10-29.

Två politiker Annika Qarlsson (C) och Ulrika Carlsson (C) har lagt en motion till riksdagen om att vi borde ha sommartid året om. Har viss förståelse för deras tankar men i grunden är de oförnuftiga. Själv har jag funderat, på om det var bättre att vi hade sommartid på vintern? Då skulle vi få fler ljusa eftermiddagar höst och vår. I norden har vi ändå ljusa sommarnätter, i norr dygnet om. Sommartid är ett sydeuropeiskt påfund som vi har blivit tvungna inrätta oss efter. Syftet med EU är samordning och då är tiden en självklar egenskap. I grunden är det oförnuftigt att manipulera en så basal faktor som tiden. Tiden är något vi måste anpassa oss till. Omställningen är mest ett praktiskt problem omställningsdagarna.

När går en buss med avgång 0215? Första eller andra gången klockan visar den tiden omställningsdygnet? Kanske säkrast ta bilen om man vill vara framme i tid.

Det entydiga sättet att ange tiden är i UTC/Gmt – Universal Time Coordinated/Greenwich mean time. Det är tiden i Greenwich och är samma för hela världen. Många länder var avundsjuka på att engelsmännen infört Gmt och kom därför överens om att kalla den något annat – UTC. Sådan är världen. Fritidsseglare vet att kustradion anger tider i UTC så att utländska fartyg inte skall missförstå. Svensk UTC-tid är vintertid UTC + 1 timme och sommartid UTC+ 2 timmar.

Q & C anser att tidsomställning skapar psykiska anpassningsproblem för många stackars bortskämda svenskar. De kan väl göra en mjuk omställning någon vecka innan omställningsdagen, men det kanske är för besvärligt. Tidsskillnader utgör sällan problem för de som gör semesterresor till andra tidszoner.

Ibland luras vi går runt ett problem i stället för att angripa det direkt. Om EU skall ha sommartid är en politisk fråga. Q & C har rätt i att arbetstider kan diskuteras. Arbetstider är fråga för arbetsmarknadens parter och skall inte regleras genom politikers manipulation av klockan. Inget hindrar parterna komma överens om att förlägga arbetstiden en timme senare, helt utan politiska beslut. Då kan vi leva under samma förutsättningar som med sommartid året om. Det är inte svårt att förstå.

Kanske inser motionärerna att deras motion inte får framgång men de vill märkas och klättra i listan över politikers lagda motioner.

Jorden snurrar oberoende av vad vi människor tycker.

Jan Ivarson

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.