519. FÖRUTSÄGELSE ÄR OTILLRÄCKLIGT FÖR POLITIKER


519. FÖRUTSÄGELSE ÄR OTILLRÄCKLIGT FÖR POLITIKER
av Jan Ivarson, 2016-12-19.

Politik klarar sällan av att åtgärda förutsägbara problem. Dessa måste först bli allvarliga innan åtgärder vidtas. Statsminister Löfven talade i TV4 den 17 december, om att tusentals svenska pensionärer lever under fattignivån.
Det har kunnat inses i många år men inget har gjorts.
En tidigare socialdemokratisk regering tappade miljarder kronor ur pensionskassan och pensionärer beskattas högre än de som arbetar. Hög skatt på pensionärer är den humanitära stormakten ensam om.

I dagarna lade ett parti ett förslag om att ta bort ”pensionärsskatten” och ersätta den med 1 % höjd moms. Kostnaden angavs till 16 miljarder vill jag minnas. Det är ungefär som ett av Migrationsverkets flera tilläggsanslag. Då behövde momsen inte höjas utan löstes med nerdragningar på andra områden.

Det senaste årtiondet har utlänningars behov prioriterats med vidlyftig migrationspolitik. I den humanitära stormakten får pensionärer och långsiktiga investeringar stå tillbaka. Trollhätte Kanal är ett exempel. Miljarderna för bygget saknas.

Fattiga pensionärer kommer öka om inget radikalt görs.
Pensionerna höjs inte men kostnaderna stiger för de flesta varor, som mediciner, el, och kommunala avgifter. Behov av privat vård ökar genom långa köer till samhällsvård, som svenskarna redan betalat skatt för.

När ATP infördes på 1900-talet utlovades bra pension som kunde vara 80 % av slutlönen. År 2000 var ålderspensionen ca 60 % av genomsnittlig lön. Redan år 2013 förutsågs pensionen sjunka till 35 % år 2060, i nivå med Mexiko.
Nu är anställda beroende av arbetsgivarens tilläggspension som facken styr över för att få medlemmar. Privata pensionsförsäkringar har omöjliggjorts med slopade avdrag. Det var ett sätt för en borgerlig regering att öka skatteuttaget och blidka fackföreningarna.

En förklaring till sjunkande pension är migrationspolitiken som få partier vill vidgå. Den har medfört att BNP per capita inte ökar tillräckligt. Migrationen suger upp resurser från andra områden medan behoven stiger. Därför uppmanade vår förre moderate regeringschef svenskarna: Vi måste öppna våra hjärtan.

Det lät bättre än – Vi måsta avstå mer av vår välfärd till folk med annan värdegrund än vår.

Minskade pensioner är ett av flera sätt att betala notan. Högeruppmaning om ”Öppna Hjärtan” kritiseras inte heller från vänster. Där vill man ha fler fattiga för de blir i hög grad vänsterns väljare. Därför ser det mörkt ut för framtidens pensionärer.

Fyrtio- och femtiotalister har haft bra uppväxt och arbetsliv. De tillhör förmodligen sista generationerna med pension man kan leva på som vi vant oss vid. Yngre svenskar kommer bittert få fundera över hur de röstat när de blir gamla.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens anmodan
: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.

Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/518-riksdagsdebatt-om-migration-och-polis/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/520-invandrare-skapar-jobb-med-skattepengar/

1 thought on “519. FÖRUTSÄGELSE ÄR OTILLRÄCKLIGT FÖR POLITIKER

  1. Väldigt sanningenensligt skrivet, och synd att dom fattar dom yngre, vart landet är på väg, och vad dom har att se framåt i framtiden, och att dom ej heller inte tänker på vilket dom ger vidare till sina Barn, säger som så att jag är glad trots allt att jag inte är ung nu, fått leva ett underbart liv att växa upp i

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.