763. NU TESTAS VÄRDEGRUND OCH SOLIDARITET


763. NU TESTAS VÄRDEGRUND OCH SOLIDARITET
av Jan Ivarson, 2020-04-08.

På Facebook och i media förekommer artiklar om att det är osolidariskt av storstadsbor att flytta till sina fritidshus i småkommuner för att undkomma coronapandemin.
För egen del tycker jag också det är bra om smittan hålls borta från min omgivning. Inser att jag är utsatt genom ålder, kronisk åkomma och genom att jag hade bihåle- och luftvägsinfektioner en tredjedel av skoltiden. Jag tålde inte mina klasskamraters infektioner.
Trots detta har jag förståelse för att svenskar vill disponera sina fritidshus när de känner behov av det. De tycker de har betalat för det i ett land som länge hävdat fri rörlighet mellan länder.

Under årtionden har vi matats med politiskt korrekta synpunkter om allas lika värde. Svenskar förväntas underlätta för människor i andra länder att inte bara fly våld, utan även ges möjlighet till ett bättre liv med mobiler och Nikeskor. Svåranställda välfärdssökare utgör en klar majoritet av de som söker asyl. Siffror i media anger att de är ca 95 %.

När jag väger mina erfarenheter, finner jag det är lika naturligt att svenskar söker sig till sina fritidshus för att undgå en livsfarlig pandemi, som att utlänningar söker sig till Sverige. Tror inte att svenskar som känner sig sjuka väljer att flytta till en liten kommun med begränsat vårdutbud. Ännu är vårt land öppet för asylsökare från delar värden som i övrigt är blockerade.

Kommunföreträdare har opponerat sig mot att fritidshusen befolkas. Det är förståeligt med tanke på att småkommuners vårdapparat ofta är underdimensionerad. Pengar har under många år gått till försörjningsstöd och vård för ökad befolkning.

Tar tillfället i akt att framföra förslag för omfördelning av fysiska personers inkomstskatt.
Den bör fördelas till kommuner i proportion till taxeringsvärdena för deras bostadsfastigheter. Då får småkommun resurser att stärka social service.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Läs fler krönikor genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: 762. BOHUSLÄNS STUGOR FYLLS PÅ

Nästa krönika: 764. VETENSKAPLIG ANPASSNING

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.