640. LÅT DET BRINNA! DET ÖVERTYGAR OSS KANSKE OM EU:s FÖRDELAR?


640. LÅT DET BRINNA! DET ÖVERTYGAR OSS KANSKE OM EU:s FÖRDELAR?
av Kenny, 2018-07-26.

Jag har fått en tanke om, att först så söndrar både förra regeringen och den nuvarande vår beredskap och vår förmåga vid storbränder att värna människoliv och värdet av skogen som upptar 70% av Sveriges yta. Detta för att påvisa ”nödvändigheten” av att Sverige skall fortsätta att tillhöra EU.

År 2000 beslutade regeringen att militären inte ska planera sin organisation och inköp för att bistå samhället vid katastrofer.

År 2013 sålde regeringen 10 av 13 helikoptrar som kan användas för brandbekämpning.

Det var självfallet av rent politiska skäl, att man år 2014 vid storbranden i Västmanland tackade nej till Rysslands erbjudande att bistå med de 6–7 ggr effektivare ryska vattenbombningsplanen än de franska och italienska och att man tackade nej fördröjde brandbekämpningen.
Det är förstås enormt viktigt att släckningsarbetet startar så snabbt som möjligt och så effektivt som det går.

Vid denna brand i Västmanland så dog en person och en skadades svårt. Det beslut som politikerna fattade, borde ligga till grund för att en förundersökning skulle ha inletts för vållande till annans död och att höga ekonomiska värden gick till spillo.
Staten försökte sedan lösa in mark eftersom brandområdena kunde ses som unika biotoper men det gick inte i hamn, efter höga protester ifrån skogsägarna.
Var det därför som staten lät branden sprida sig över ett gigantiskt område och att även det var en anledning till att de tackade nej till den erbjudna ryska hjälpen?
Gör din egna bedömning!
Det finns även uppgifter på att man även under bränderna nu i sommar har tackat nej till rysk erbjuden hjälp men det kan jag inte verifiera som sant eller som ett rykte.

MSB satsade under åren 2016–2017 sammanlagt 26 miljoner på olika genusprojekt. Kostnaden för ett vattenbombningsplan under ett år som kan bekämpa 300 bränder under ett år är mellan 18–27 miljoner. Kostnaden för den nedbrunna skogen har vi inte sett ännu men redan så beräknas värden på över 900 miljoner ha gått upp i rök, gällande en skog som det tar många år innan den är avverkningsbar igen. Några generationers inkomst från skogen har spolierats genom att staten och berörda myndigheter inte har tagit sitt ansvar.

Likaså så går människors andra egendomar upp i rök och liv riskeras medan MSB och ansvariga politiker anser att Sverige inte skall ha egna vattenbombningsplan och ett starkt brandförsvar. Konsekvenserna har brandmansorganisationer varnat för men ansvariga har totalt ignorerat deras fackkunskap och konsekvensanalyser.

När kommunerna i efterskott fick dela på 5 miljarder för de migranter de hade tagit emot, så sa Magdalena Andersson följande;
”Det kommer inte att påverka statsfinanserna, för det tas ifrån det överskott som finns”.
Själva påståendet var förstås en ren lögn och rent utav skamligt när man ser till alla besparingar när det gäller bland annat sjukvård, handikappade och gamla och utförsäkrade från försäkringskassan.

Varför påverkar då ett inköp och drift av vattenbombningsplan finanserna, något som man anser vara för dyrt?
Norge som står utanför EU som alla vet, har haft fler än 340 bränder under 14 dagar men ändå så kan de skicka 6 helikoptrar för att hjälpa Sverige med släckningsarbetet.
Dan Eliasson anser att vattenbombningsplan är för dyrt. Ställ det mot kostnaden för vad bränderna förorsakar samt vad notan hamnar på, för den brandbekämpning som andra länder har bistått med.

Sjöfartsverkets helikoptrar har ingen monterad krok för att kunna forsla vatten för att kunna bekämpa bränder i en extrem nödsituation. Grindvakten för Sveriges sönderfall inom olika positioner under årens lopp och nu generaldirektör på MSB, Dan Eliassons kommentar till det, var följande;
”De gör så gott de kan”.

Folk som klagade över bristande info om bränder nära där de bor, fick följande respons ifrån Dan Eliasson, att ”deras reaktion är en subjektiv upplevelse”. SVD 21/7.

Kenny

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/639-svenskfientlig-regering/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/641-vi-har-rad-att-halla-oss-med-boskap/ 

3 thoughts on “640. LÅT DET BRINNA! DET ÖVERTYGAR OSS KANSKE OM EU:s FÖRDELAR?

 1. Är det så som man tror, då är det fruktansvärt att Regeringen får sitta kvar? Globaliseringen är något som känns i alla områden i politiken. Känner och ser hur vi blir förda bakom ljuset i nästan alla frågor.En dold agenda som skrämmer och misstänkliggör allt i Media. ALL MEDIA SKA VARA SJÄLVSTÄNDIG OCH UPPLYSANDE OM FAKTA,OCH INTE SOM IDAG STYRT AV STATEN. DÅ FÅR DET INGEN STATUS BLAND FOLKET.

 2. Klartänkt av Kenny och hänsynslöst rakt formulerat. Sådana texter borde läsas upp på SVT så hela folket fick hjälp att tänka efter.

 3. Jag vill påpeka att det inte är förbjudet att kommentera krönikor här på Honesty4u!
  Tvärtom ger det ytterligare bränsle för våra skickliga krönikörer att fortsätta skriva för dig!
  Tack på förhand för att du ger krönikörerna viktig feedback om vad just Du tycker är bra eller dåligt!

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.