512. HUR SER UPPHANDLINGAR UT SOM GETT ÖVERVINSTER?


512. HUR SER UPPHANDLINGAR UT SOM GETT ÖVERVINSTER?
av Jan Ivarson, 2016-11-16.

Media har rapporterat om övervinster i vården utgående från Välfärdsutredningen. Den har letts av Ilmar Reepalu (S), mannen som i hög grad är ansvarig för att Malmö inte har övervinster trots påstådd lönsam invandring. Istället är Malmö konkursmässigt och räddas av årligt miljardstöd genom omfördelning från andra kommuner.

Det är oskäligt med övervinster i vården, men media har aldrig förklarat hur de kan uppstå. Kommuner och landsting kan ju upphandla annat med skälig vinst, som byggnader, kontorsmaterial och vårdutrustning.
Det har funnits enstaka olycksfall i arbetet, som strumpor för flera tusen kronor paret. Det får man räkna med i alla branscher. För den skull har ingen hävdat att vi i framtiden bara skall ha kommunalt stickade stödstrumpor. Det skulle kunna vara en bra introduktionssysselsättning för invandrarkvinnor och kanske sidopyssel vid SFI-undervisning, för att öva simultanförmågan som svenska kvinnor sägs ha, att kunna göra två saker samtidigt.

Media bör beskriva hur upphandlingarna ser ut för vårdprojekt där övervinster uppstått. Har kommuner upphandlat efter angivna pris per vårdtagare eller har man ställt upp krav som skall uppfyllas till offererat pris?

Ingen kommun skulle komma på att upphandla ett hus för ett angivet pris om X Kr per kvadratmeter. Bristfälliga upphandlingar är förklaring till överpriser.
Personalen behöver inte vara dålig, men kan vara outbildad för uppgiften. De saknar hjälpmedel som man har i byggbranschen med genomtänkta texter och bestämmelser för upphandling.

Jag har inte tagit del av Välfärdsutredningen men misstänker den inte har fokuserat på hur upphandlingar skall bli bättre, utan är inriktad på socialisering.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens anmodan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/511-vad-vi-bor-lara-av-valet-i-usa/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/513-centerpartiet-pa-rasisternas-sida/

1 thought on “512. HUR SER UPPHANDLINGAR UT SOM GETT ÖVERVINSTER?

  1. Det är intressant som krönikör att efter en tid se vilka artiklar som kommenteras.
    De som röner mest intresse är sådana som handlar om utsatta personer, gärna barn och gamla. Det är bra för de är grupper som har svårt göra sig gällande själva. Andra artiklar som kommenteras är de med tydlig kritik, gärna med ord jag helst avstår från, även om jag vill krydda maten mer än hustrun anser behövligt och nyttigt.

    Däremot är intresset svalt för frågor som denna artikel tar upp. De är svårare att sätta sig in i och engagerar inte känslomässigt lika mycket. Ändå verkar det på politikerna som om privat drivna vårdanläggningar är en stor fråga och många väljare verkar ha en tydlig uppfattning.

    Förmodligen hade det varit lugnt om inga övervinster uppstått och förts ut ur landet. Missbruk förkommer i alla branscher, fast ingen har på allvar tyckt att de skall socialiseras.

    Det är frågor om socialisering eller inte som bör diskuteras. Enstaka missbruk skall självklart motarbetas i vården som i alla branscher.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.