446. FRIBO – BYGG UTAN REGLER


446. FRIBO – BYGG UTAN REGLER
av Jan Ivarson, 2016-04-26.

För något år sedan lanserades tanken på Skaftö om Småbo, små villor i grupp med en- till trerumslägenheter och gemensam byggnad för förråd.
Tanken ansågs så god att en tidning undrade varför den inte redan genomförts. Tyvärr stoppades den upp i byråkratin.
Tjänstemän kan inte ta initiativ till att göra avsteg från det konventionella.

Fritidspolitiker i en liten kommun saknar tid och kanske kompetens för att driva ett nytt förslag med avvikelser från nationella regler och invanda lösningar. Här gäller manöverförmåga som för stora tankfartyg. Skall nya tankar realiseras krävs stora tag med namnkunniga personer som kan tala för varan och som underförstått ser affärsmöjligheter.

Tidskriften Ny Teknik, skriver att i San Francisco skall alla hus med högst åtta våningar förses med solpaneler. En kommentar i Ny Teknik menar att det kommer höja bokostnaden. Hur det är med det skall vara osagt med fallande priser på paneler och ständigt ökande elpriser. Risken är att Solelpaneler blir för framgångsrika så att de beskattas och att bokostnaden återförs till Ruta Ett. Tekniken kläms från två håll av krav på initial lönsamhet och beskattning på sikt.

Tidningen Byggvärlden, har en bild på en lyftkran som lyfter en modul i en artikel med den fyndiga rubriken, ”Lyft för modulbostäder”. I år räknar förteget Moelven att producera 5 000 lägenheter och ser ingen avmattning i efterfrågan. Priserna och betalförmågan hos kunderna är goda då staten står bakom är beställarna.

I en annan artikel i Byggvärlden, får vi veta under rubriken ”Etablerar bostäder för flyktingar”, att Stockholms Stad kommer söka bygglov för ca 1 200 tillfälliga boenden för flyktingar. Företaget Ramicent Temporary Space, har fått uppdrag att etablera byggnader på två platser i Stockholm. Lokalerna hyrs av kommunerna. På ena stället blir det två hus med 88 rum och på det andra två hus med 60 rum.

Initiativen ovan visar att invandringen snabbat på kreativiteten då det gäller nya bostäder. Nu får vi hoppas att de nya lösningarna även kan komma studenter och andra ungdomar till del som väntat på bostad i åratal.

De kreativa invandrarbostäderna kan kanske öppna för förenklade bygglov även för andra. Modulbostäder är ju en variant av Skaftöförslaget Småbo.

– Kan tiden vara mogen för ett provområde med en ny hustyp Fribo – fritt från byggregler?

Bohuslän bör vara lämplig plats där man sedan generationer byggt fina bobara fritidsbåtar, utan tvingande byråkratiska krav.
Nåja, några krav får man tänka sig, som största byggyta, bygghöjd och uppgift om bopris per kvm.

Är våra politiker mogna för detta eller måste nytänkande vara kopplat till Migrationsverkets behov?

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/445-makten-ar-din-bara-du-tar-den/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/447-outsourced-prison/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.